MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Crna Gora prihvatila Sporazum o trgovinskim olakšicama STO

Sporazum stupa na snagu kada ga ratifikuju dvije trećine zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije
64 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Marić Đorđević, Robert Azevedo, Foto: MVPEI
Zorica Marić Đorđević, Robert Azevedo, Foto: MVPEI
Ažurirano: 10.05.2016. 15:36h

Stalni predstavnik Crne Gore pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), ambasador Zorica Marić Đorđević predala je u ime Vlade Crne Gore, generalnom direktoru Robertu Azevedu pravni instrument o prihvatanju multilateralnog Sporazuma o trgovinskim olakšicama.

Azevedo je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), istakao da ratifikacija ovog sporazuma predstavlja potvrdu doprinosa Vlade Crne Gore multilateralnom trgovinskom sistemu i aktivne uloge koju Crna Gora gradi u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji od sticanja punopravnog članstva 2012. godine.

"Sporazum o trgovinskim olakšicama zaključen je 2013. godine na Devetoj ministarskoj konferenciji STO u Baliju, a sadrži odredbe za olakšanje kretanja i carinjanje roba, uključujući i robe u tranzitu. Ovaj sporazum definiše i mjere za efikasnu međunarodnu saradnju carinskih službi vezano za pojednostavljenje i harmonizaciju procedura carinjenja, što direktno utiče na smanjenje troškova u trgovini i veću otvorenost tržišta. Takođe, doprinosi intenziviranju regionalne spoljnotrgovinske saradnje i predviđa mjere i instrumente za tehničku pomoć članicama u građenju kapaciteta za veću transparentnost rada carinskih službi. U pripremi za ratifikaciju ovog Sporazuma, Crnoj Gori je tokom 2015. godine obezbijeđena značajna pomoć Svjetske trgovinske organizacije i njenih partnera za unapređenje stručnih znanja Uprave carina u ovoj oblasti i operacionalizaciju plana aktivnosti Vladinog Koordinacionog tima za implementaciju Sporazuma o trgovinskim olakšicama", navodi se u saopštenju MVPEI.

Sporazum stupa na snagu kada ga ratifikuju dvije trećine zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije.

Crna Gora je 78 članica koja je prihvatila implementaciju ovog Sporazuma, a to su već učinile sve članice Evropske unije, SAD, Ruska federacija, Indija, Brazil, Meksiko, Japan...

Preporučujemo za Vas