Rodbina znala da je u ofšor mreži

Tvrdi da se nikada nije bavila registracijom ofšor kompanija, već da je učestvovala u tome preko kontakata iz Rusije i Kazahstana
54 pregleda 5 komentar(a)
Kuća Liljane Glušice Kankaraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Kuća Liljane Glušice Kankaraš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.05.2016. 12:07h

Bivša savjetnica u Ministarstvu finansija Ljiljana Glušica Kankaraš tvrdi da se nikada nije bavila registracijom ofšor kompanija, ali da je učestvovala u tome posredstvom kontakata iz Rusije i Kazahstana.

Glušica Kankaraš je, reagujući na tekstove Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) “Bivša savjetnica ministra finansija varala rođake da budu direktori firmi po svijetu?” i “Ne zna da upravlja fabrikom aluminijuma u Rusiji”, kazala da su članovi njene porodice svjesno prihvatali da uzmu učešće u određenim ofšor kompanijama. Članovi njene porodice na koje je registrovano nekoliko ofšor firmi, tvrdili su da o tome nisu znali ništa.

Reagovanje Glušice Kankaraš prenosimo u cjelosti:

“1. Protiv mene se ne vodi krivični postupak u bilo kojoj zemlji svijeta, što je lako dokazivo i provjeriljivo.

2. Ja se ne bavim, niti sam se ikada bavila registracijom ofšor kompanija, ali sam na izvjestan način imala učešće u tome preko svojih kontakata na području Ruske Federacije i Kazahstana, koje sam ostvarila kroz uspješnu poslovnu karijeru još u doba Montexa gdje sam radila 17 godina.

Napominjem da ja nijesam rođaka Miloša Prorokovića i Aleksandra Prorokovića, već rođena sestra i rođena tetka, kao i da su Alekandar Proroković, Miloš Proroković i Zorica Proroković (moja snaha) znali, bili svjesni i prihvatili da uzmu učešće u određenim ofšor kompanijama, u čemu nema nikakvih zakonskih neregularnosti. Da su svojevoljno prihvatili najlakše ćete provjeriti kroz firmu V&A International koju ste u tekstu pomenuli, gdje je Zorica Proroković bila izvršni direktor. Proroković Zorica je bila osam godina izvršni direktor u pomenutoj firmi, primala redovno dobru platu, ostvarila staž od osam godina, kao i otpremninu prilikom zatvaranja firme.

Napominjem i to da Aleksandar Proroković nije nikada bio vlasnik fabrike koja se navodi u tekstu, već samo nominalni direktor firme u čijem je većinsom vlasništvu ta fabrika i da više nije ni nominalni direktor, što možete i provjeriti.

Ovim demantijem želim da razjasnim situaciju koja već dugo ruši ugled i nanosi štetu meni i mojoj porodici. Razlog zašto nijesam ranije reagovala jeste moj pokušaj da porodične razmirice sa rođenim bratom ne budu predmet novinskih napisa”, piše u reagovanju.

Bonus video: