Joksimović nevin, može u direktore

Komisija za hartije tvrdila da je Joksimović kršio zakon u vezi sa skupštinom akcionara HLT fonda
76 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Privredni sud, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2016. 15:14h

Sudija Privrednog suda Mirsad Trubljanin odbio je tužbeni zahtjev Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV) koja je teretilaVitomira Joksimovića, direktora društva Prima koje upravlja HLT fondom, za težu zloupotrebu službenog položaja, na štetu interesa fonda. Tužbom je KHOV tražio da se Joksimoviću zabrani da bude biran za člana odbora direktora akcionarskih društava i DOO, za period od tri godine.

Sud je obavezao KHOV da na ime troškova sudskog postupka plati tuženom 1.963,5 eura i to osam dana nakon provosnažnosti ove prvostepene presude.

Tužilac je tvrdio tokom suđenja da Joksimović u postupku organizovanja skupštine akcionara HLT fonda održane 19. novembra 2010. godine nije ispoštovao zakonski postupak.

Sudija Trubljanin utvrdio je, međutim, da je bio osnovan prigovor tuženog da KHOV nije ni imao aktivnu legitimaciju za pokretanje tužbe i vođenje ovog sudskog postupka.

„Tužilac nije mogao da, za ovlašćenja u vezi sa preuzimanjem radnji iz svoje nadležnosti, da podnosi tužbu kod ovog suda i traži da u smislu člana 42, stav 4, Zakona o privrednim društvima, ovaj sud zabrani izbor Vitomira Joksimovića za člana odbora direktora u društvu za upravljanje investicionim fondom „Prima“ DOO Podgorica“, ističe se u presudi sudije Trubljanina, koji napominje da je prigovor u vezi sa nedostatkom aktivne legitimacije osnovan.

Protiv ove presude nezadovoljna strana može izjaviti žalbu Apelacionom sudu u roku od osam dana

Joksimović : Zašto samo tuže HLT

U prvoj reakciji na presudu Privrednog suda Vitomir Joksimović je kazao „Vijestima“ da je “ova presuda primjer da je pravda iako spora, ipak dostižna”.

“Drugačiju presudu i nisam očekivao, s obzirom na to da je sama tužba rezultat činjenice da su pojedinci iz KHOV-a 'izlobirani' od strane pojedinaca, a uz to je KHOV izlazio iz nadležnosti svog djelovanja. Jer, kako drugačije objasniti očigledno dvostruke aršine KHOV-a, kada je u pitanju menadžment HLT fonda, u odnosu na druge učesnike za koje Komisija očito nije nadležna ni kada su u pitanju očigledna kršenja zakona”, istakao je Joksimović .

Bonus video: