NPCG: Očekujemo bolju turističku sezonu od prethodne, nadamo se obaranju rekorda

“Potrebno je i veće interesovanje turističkih agencija sa primorja i stvaranje uslova za stacionarni, a ne samo izletnički turizam kako bi porastao broj turista u nacionalnim parkovima”, rekao je direktor za razvoj u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), Veselin Luburić agenciji Mina-business
123 pregleda 4 komentar(a)
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Nacionalni park Durmitor, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 08.05.2016. 09:57h

Ravnomjerna distribucija gostiju sa crnogorskog primorja prema zaleđu i bolja evidencija posjetilaca, neki su od uslova koji mogu da doprinesu većoj posjećenosti nacionalnih parkova, saopštio je savjetnik direktora za razvoj u Nacionalnim parkovima Crne Gore (NPCG), Veselin Luburić.

On je kazao da je u cilju priliva turista neophodna i efikasnija kontrola posjeta na ulaznim punktovima u nacionalne parkove, kao i jačanje turističke ponude kroz razne oblike privatno javnog partnerstva sa privrednim subjektima i nosiocioma razvoja.

“Potrebno je i veće interesovanje turističkih agencija sa primorja i stvaranje uslova za stacionarni, a ne samo izletnički turizam kako bi porastao broj turista u nacionalnim parkovima”, rekao je Luburić agenciji Mina-business.

On je dodao da bolja promocija nacionalnih parkova, kao važnih turističkih destinacija koje nude aktivan odmor u prirodi na nacionalnim, regionalnim i međunarodnim sajmovima turizma, može značajno da doprinese većem broju turista.

Prema njegovim riječima, neophodna je adekvatnija promocija na domaćem, regionalnom i stranom tržištu, koja dovodi do uspješnog održavanja i razvoja crnogorskih nacionalnih parkova.

Bolji marketing i stvaranje uslova da se još neke lokacije koje su bile predmet detaljne razrade turistički valorizuju, kakko je kazao Luburić, takođe mogu da doprinesu razvoju nacionalnih parkova.

“To se prije svega odnosi na revitalizaciju starih i zapuštenih katuna u masivu Bjelasice, na izgradnju održive turističke infrastrukture u masivu Durmitora i Prokletija, kao i reaktiviranje starog plovidbenog puta od Skadar-Virpazar-Rijeka Crnojevića”, objasnio je Luburić.

On smatra da je razvoj kulturnog turizma, organizovanje različitih manifestacija i njihovo pospješivanje, kao i stalno praćenje savremenih trendova sve zahtjevnijeg turističkog tržišta, veoma značajno za unaprijeđenje turističke ponude NPCG.

“Svi zahvati i radovi koji se planiraju ili se izvode u nacionalnim parkovima moraju da budu u skladu sa osnovnim premisama održivog razvoja i ničim ne smiju da ugroze izvornost prirode koja čini primarni cilj u radu NPCG”, naveo je Luburić.

On je kazao da u NPCG ove godine očekuju bolju turističku sezonu od prethodne.

“Nadamo se da će zahvaljujući povoljnim meteorološkim prilikama i sinhronizovanim djelovanjem svih aktera, taj rekord biti oboren i da će nacionalne parkove, kao alternativne turističke destinacije, posjetiti veći broj gostiju nego prošle godine”, rekao je Luburić.

On je dodao da rast broja turista eksponencijalno raste iz godine u godinu, pri čemu prirorda i bogato kulturno-istorijsko naljeđe predstavljaju svojevrsnu atrakciju i privlače brojne goste da posjete nacionalne parkove.

Kada su u pitanju novi turističkih sadržaji, Luburić je naveo da je zahvaljujući izdacima iz kapitalnog budžeta Vlade, odnosno Direkcije za javne radove, unaprijeđena turistička infrastruktura i ponuda po svim segmentima.

“Ove godine, i pored sporije dinamike realizacije određenih radova, očekujemo završetak određenih kapitalnih projekta, kao što su adaptacija i rekonstrukcija restorana na Biogradskom jezeru i restorana Crno jezero u NP Durmitor”, preciziro je Luburić.

U završnoj fazi je i, kako je kazao, izgradnja mobill home-a u NP Durmitor, a očekuje se izgradnja sličnog sadržaja u NP Lovćen.

“Ove godine očekujemo i revitalizaciju lokaliteta Žugića luka u NP Durmitor, koja će biti i u funkciji unaprijeđenja raftinga kao eksluzivne turističke ponude sjevera Crne Gore i nadamo se adaptaciji i rekonstrukciji starih vojnih karaula u NP Prokletije”, poručio je Luburić.

On je zaključio da je hodanje na krpljama, orjentiring, kao i stalno održavanje pješačkih, biciklističkih i edukativnih staza, posao koji se radi u kontinuitetu u cilju unaprijeđenja turističke ponude nacionalnih parkova.

Bonus video: