Postavljen kamen temeljac za NDKP: prilika za nova radna mjesta

Predstavnik investitora, arapske kompanije BMJ Industies FZ LLC, Isat Boljević, je kazao da će površina nove fabrike, čiji se završetak očekuje za godinu, iznositi oko 28 hiljada kvadratnih metara, dok je za infrastrukturu potrebno četiri hiljade metara kvadratnih
60 pregleda 16 komentar(a)
Petar Ivanović, kamen temeljac NDKP, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, kamen temeljac NDKP, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 07.05.2016. 17:55h

Izgradnja fabrike Novog duvanskog kombinata (NDKP), vrijedne deset miliona EUR, za koju je danas postavljen kamen temeljac, trebalo bi da doprinese uvezivanju proizvodnje i prerade i otvaranju novih radnih mjesta.

Predstavnik investitora, arapske kompanije BMJ Industies FZ LLC, Isat Boljević, je kazao da će površina nove fabrike, čiji se završetak očekuje za godinu, iznositi oko 28 hiljada kvadratnih metara, dok je za infrastrukturu potrebno četiri hiljade metara kvadratnih.

“Dobavićemo i novu opremu, koja je već naručena iz Njemačke. Radi se o četiri mašine, vrijedne po pet miliona EUR”, naveo je Boljević novinarima nakon postavljanja kamena temeljca za gradnju fabrike NDKP-a u Podgorici.

On je dodao da će mašine omogućiti četiri puta veću proizvodnju u odnosu na stari Duvanski kombinat (DKP), ali i manje zaposlenih radnika zbog modernizovane opreme.

Planira se da, nakon izgradnje nove fabrike NDKP-a, bude zaposleno oko 200 radnika.

Boljević je kazao da očekuju proizvodnju od 180 tona duvana mjesečno, dok je u DKP-u to bilo na nivou od 80 tona.

“Sa domaćom prizvodnjom ćemo započeti kada se izgradi nova fabrika, jer ne možemo da dostignemo željeni kvalitet u starom DKP-u“, rekao je Boljević.

On je naveo da je komapnija BMJ Industies FZ LLC jedna od vodećih svjetskih firmi u duvanskoj industriji.

„Fabrika u Dubaiju proizvodi 200 kontejnera mjesečno, a mi očekujemo 100 kontejnera mjesečno, što je 800 do 900 tona mjesečno. Ako u tome uspijemo, izvoz duvana iz Crne Gore može dostići oko 800 miliona tona na godišnjem nivou“, precizirao je Boljević.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, je saopštio da je izgradnja fabrike dobra prilika da se uveže primarna proizvodnja i prerada.

„Na taj način polako osvajamo tržište regiona, a trebalo bi da pokušamo da osvojimo i međunarodna tržišta“, ocijenio je Ivanović.

On je kazao da je teško pronaći ekonomski smisao u tome što investitor palarelno obnavlja proizvodnju u starom DKP-u i započinje proces izgradnje nove fabrike.

„Računica u ovom periodu ne može pokazati pozitivan rezultat, ali je povoljan kada je u pitanju razvijanje strateškog partnerstva“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, razvijanje starteškog partnerstva predstavlja gledanje 20 ili 30 godina unaprijed.

Privremeni gubitak investitora se, kako je objasnio, nadoknađuje vremenom.

„Izmještanjem proizvodnje duvana koja je praktično u centru grada, na drugu lokaciju, pokrećemo zonu koju treba da čine objekti primarno vezani za agroindustiju“, ocijenio je Ivanović.

Biznis zonu na Tuškom putu u Podgorici, na kojoj se gradi fabrika trebalo bi, kako je dodao, popuniti i sa drugim prerađivačkim kapacitetima koji mogu da budu komplementarni NDKP-u.

„Na taj način ćemo realizovati odluku Vlade sa sjednice u Kolašinu, gdje smo dogovorili da makar u tri grada definišemo agroindustrijske zone i učinimo napor da jačamo segment prerade“, objasnio je Ivanović.

On je naveo da nabavka novih mašina može imati multiplikativne efekte na transport, logistiku, carinske službe, kao i na različite vrste usluga koje se mogu nuditi i tako popraviti ružnu sliku koju Crna Gora ima kada je riječ o proizvodnji duvana.

„Smatram da tu sliku možemo popraviti na način koji podrazumijeva normalnu proizvodnju kojom će se baviti zavidan broj regularnih poljoprivrednih proizvođača i respektabilnog investitora koji se bavi preradom“, ocijenio je Ivanović.

Kada je u pitanju stari DKP, on je kazao da su mašine remontovane, dok je jedan dio radnika vraćen na posao.

Ivanović smatra da je investitor mnogo postigao do sada, pri čemu je naručena i oprema za novu fabriku, kao i inputi za proizvodnju, što će, kako je ocijenio, obezbijediti potreban kvalitet duvana.

„Podaci ukazuju na to da duvan koji se gaji na našim prostorima ima kvalitet i tradiciju. Moramo se vratiti toj tradiciji, apostrofirati kvalitet i uz pomoć toga osvajati tržište“, rekao je Ivanović.

Menadžer Glavnog grada, Drago Đeković, je saopštio da izgradnja fabrike predstavlja pokretanje značajnog investicionog projekta za glavni grad.

„Drago mi je što će se ovim projektom otvoriti i nova radna mjesta, što je veoma značajno za Glavni grad. U tom cilju smo preduzeli brojne mjere, a jedna od njih je i otvaranje biznis zona koje smo definisali u decembru prošle godine“, kazao je Đeković.

On je dodao da je u pitanju privatno-javno partnerstvo koje može da doprinese bržem razvoju grada.

„Glavni grad je investitoru obezbijedio plac od 24 hiljade kvadratnih metara i komunalno opremanje“, naveo je Đeković.

Učešće Glavnog grada u izgradnji nove fabrike NDKP-a predstavlja, kako je zaključio, nastavak dobre saradnje koju imaju sa Ministarstvom poljoprivrde u cilju unaprijeđenja agrobiznisa u glavnom gradu.

Ugovor sa BMJ Industriesom je zaključen sredinom februara.

Arapska kompanija jedina je dostavila ponudu na šesti tender za privatizaciju, odnosno dokapitalizaciju NDKP i ponudila ulaganja od 20 miliona eura.

Bonus video: