Đurđić odlazi sa mjesta glavnog izvršnog direktora Atlas banke

Izvori bliski Đurđiću kazali su da njegov odlazak nema veze sa bankarskom garancijom koja nije isplaćena firmi Kaspia
153 pregleda 2 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Vesko Belojević
Atlas banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.05.2016. 09:23h

Glavni izvršni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić od 1. juna neće više biti na toj funkciji, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Novi odbor direktora, koji je juče izabran na Skupštini akcionara treba da predloži kandidata koji će zamijeniti Đurđića.

U novom bordu direktora Đurđića je zamijenio Branislav Todorović, dok je Dejan Erić zamijenio Pera Vujovića. U bordu su još Hasan Hanić (predsjednik borda), Manolina Bašović i Marko Jovanović.

Đurđić je na mjesto glavnog izvršnog direktora Atlas banke, biznismena Duška Kneževića, imenovan u novembru 2013. godine.

“Vijesti” saznaju da Đurđić odlazi i sa svih drugih funkcija u Atlas grupi. Đurđić je i predsjednik odbora direktora Montenegroberze. Skupština akcionara Montenegro berze zakazana je za 20. maj, a jedna od tačaka je promjena predsjednika odbora direktora.

Ova promjena u Atlas banci dolazi nedugo pošto je sudija Privrednog suda Zoran Ašanin prekinuo polovinom aprila parnicu nastalu po tužbi kompanije Kaspia Property Holdings koja je tužila Atlas banku, budući da joj ta institucija u skladu sa bankarskom garancijom nije isplatila 12,5 miliona eura. Taj predmet je je poslat na izviđaj, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela, specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Milivoju Katniću.

Izvori bliski Đurđiću “Vijestima” su kazali da njegov odlazak nema veze sa tim slučajem.

Parnica u tom slučaju biće nastavljena nakon što specijalni tužilac provjeri jesu li opravdane sumnje u postajanje mogućeg krivičnog djela i provjeri da li je izdata prava bankarska garancija.

Iz Atlas banke, koju godinama kontroliše Knežević, ranije su saopštili da su izdali nacrt garancije što je neobavezujući pravni akt.

Knežević, kao fizičko lice, nije vratio 12,5 miliona eura Kaspia Property Holdingsu, a bankarska garancija izdata je u njegovu korist.

Prema spisima predmeta, garanciju je 20. maja 2015. potpisao Đurđić. Arapska kompanija, međutim, nije mogla naplatiti garanciju.

Bonus video: