Za prvu ratu Šotra isplatio 850 hiljada

Prvobitno je iz Eurofonda najavljeno da će za prvu ratu obezbijediti oko million eura
0 komentar(a)
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Boiša Šotra, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.05.2016. 07:07h

Direktor Euroinvesta, društva koji upravlja Zatvorenim investicionim fondom Eurofond, Boiša Šotra , potvrdio je “Vijestima” da je juče oko 14 časova uplatio 850 hiljada eura naime prve rate dospjelog potraživanja za 161 nesaglasnog akcionara fonda.

“Isplatićemo oko 15 odsto potraživanja svim nesaglasnim akcionarima, a iznos prve rate je umanjen za oko 150 hiljada zbog opterećenja dijala imovine u Kotoru koja još nije oslobođena tereta. Svim akcionarima novac će biti na računu do ponedjeljka”, objasnio je Šotra.

Prvobitno je iz Eurofonda najavljeno da će za prvu ratu obezbijediti oko million eura.

Navedeni iznos isplaćenog potraživanja je ispod tržišne cijene koju menadžment ZIF Eurofonda priznaje nesaglasnim akcionarima. Euroivest koji upravlja Eurofondom je pokrenuo pred Ustavnim sudom ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o investicionim fondovima koja garantuje isplatu vlasničkog udjela srazmjerno tromjesečnom prosjeku neto vrijednosti imovine fonda sa kraja 2014. godine, a to je 14 centi po akciji.

Prije toga nesaglasni akcionari presavili su tabak i Privrednom sudu tužili Euroinvest i Eurofond od kojih traže prinudnu naplatu oko 5,8 miliona eura. Njihovo potraživanje u skladu sa Zakonom o investicionim fondovima dospjelo je još 16. januara ove godine, a Komisija za hartije od vrijednosti (KHOV) nije preduzimala rigoroznije mjere prema menadžmenta Eurofonda zbog nepoštovanja zakonskih odredbi, sem što im je naložila da novac isplate do 22. februara, što nije ispoštovano.

Eurofond ima više od 15.000 akcionara. Fondom godinama gazduju ljudi iz Crne Gore i BiH povezani sa biznismenom Veselinom Barovićem.

Bonus video: