Hotel "As" da se vrati državi, pa proda

Gvozdenović je pred poslanicima priznao da je resor kojim rukovodi pokušao da prepiše hotel As na Budvansku rivijeru, iako ugovor još nije raskinut i da je budvanska Uprava za katastar odbila da to uradi
90 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Aleksandar Damjanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.05.2016. 07:19h

Predlog zaključaka za hotel As u Perazića dolu je pokušaj da se umanji šteta koja će biti prouzrokovana državi raskidom ugovora sa investitorom, kazao je “Vijestima” predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP).

Damjanović je sa Milošem Konatarom (URA) predložio Skupštini na usvajanje pet zaključaka koji se odnose na nedavno održano kontrolno saslušanje ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića u vezi sa hotelom As.

Najvažniji predlog je da u slučaju raskida ugovora za hotel As on ne bi, shodno ugovorima i aneksu ugovora, mogao biti vraćen Hotelskoj grupi Budvanska rivijera, već se mora tretirati kao imovina države koja će se staviti na javnu prodaju.

O predlogu zaključaka Odbor za ekonomiju treba da se izjasni na sjednici u utorak.

Gvozdenović je pred poslanicima priznao da je resor kojim rukovodi pokušao da prepiše hotel As na Budvansku rivijeru, iako ugovor još nije raskinut i da je budvanska Uprava za katastar odbila da to uradi.

“Predlog zaključaka je pokušaj da se umanji šteta koja će biti prouzrokovana raskidom ugovora. Uz to, neophodno je da se identifikuje odgovornost za nečuvenu bruku prihvatanja lažne garancije što se prvi put desilo kod bilo koje institucije u državi,” kazao je Damjanović koji očekuje da ostali članovi Odbora podrže predlog.

Damjanović je rekao da su on i Konatar otvoreni za sugestije kolega kako bi definisali konačni tekst koji bi uputili plenumu na odlučivanje.

“Nakon eventualnog izglasavanja, zaključci bi predstavljali osnovu da Vlada i ostale nadležne institucije učine sve na minimiziranju štetnih posljedica neuspjele privatizacije hotela As,” naveo je Damjanović.

On i Konatar predlažu da Vlada i nadležni organi utvrde jasnu i preciznu proceduru prihvatanja bankarskih garancija, kao i odgovornost za prihvatanje nevažeće bankarske garanije koju je dostavila kompanija Montena invest čime je državi nanijeta nenadoknadiva direktna šteta. As je prodat firmi Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom godine pokrenulo procedure raskida ugovora i naplate bankarske garancije od tri miliona eura kod ruske Sber banke. Utvrđeno je da garancija nije validna, pa je Ministarstvo početkom marta podnijelo krivične prijave protiv protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica.

Prema ugovoru, država u slučaju raskida treba da isplati 70 odsto uloženog novca investitoru. Savjet za privatizaciju je u svojim izvještajima priznao da je investitor do sada uložio 43 miliona eura. Gvozdenović je poslanicima kazao da će pravosudni organi odlučiti o iznosu za obeštećenje.

Traže i reviziju investicionih ulaganja

Predlogom zaključaka je definisano da Skupština poziva Vrhovno državno tužilaštvo da, u skladu sa ingerencijama, izvrši neophodne radnje u cilju utvrđivanja odgovornosti za štetu nastalu izdavanjem nevažeće bankarske garancije, ali i da zakonodavna vlast ocjenjuje da ugovorima i aneksom u slučaju njihovog raskida nijesu u dovoljnoj mjeri zaštićeni interesi države.

Predlog je i da Skupština ukazuje Vladi i nadležnim organima da je neophodno izvršiti reviziju ukupnih troškova investicionih ulaganja u hotel AS. To iz razloga da bi se spriječila, odnosno, umanjila potencijalna štete za državu u slučaju raskida ugovora.

Bonus video: