Fei: Očekuju sve dozvole potrebne za izgradnju autoputa Bar- Boljare do kraja godine

Kako se navodi u saopštenju, cilj posjete Kini je bilo i potpisivanje nekoliko sporazuma od kojih je najvažniji o saradnji Opštine Budva i grada Zi Gong
57 pregleda 4 komentar(a)
Kinezi autoput Bar-Boljare, Foto: Prisma
Kinezi autoput Bar-Boljare, Foto: Prisma
Ažurirano: 06.05.2016. 15:32h

Potpredsjednik kompanije CRBC Du Fei kazao je da očekuju sve dozvole potrebne za izgradnju autoputa Bar- Boljare do kraja godine.

Fei je na sastanku sa predsjednicima opština Budva i Žabljak Srđom Popovićem i Veselinom Vukićevićem u centrali CRBC-a u Pekingu rekao da “već sada se kreće punom dinamikom”, te da će radovi biti urađeni u predviđenom roku.

Popović i Vukićević bili su u sastavu delegacije Asocijacije crnogorsko-kineskog prijateljstva u radnoj posjeti Kini.

“Dogovoren je nastavak pregovora Opštine Budva i CRBC Montengro Branch o potpisivanju memoranduma o saradnji gdje će prije svega biti razmatran projekat zaobilaznice oko Budve” saopšteno je iz Asocijacije kojom predsjedava Samir Hodžić.

Kako se navodi u saopštenju, cilj posjete Kini je bilo i potpisivanje nekoliko sporazuma od kojih je najvažniji o saradnji Opštine Budva i grada Zi Gong.

“Napravljen je i prvi korak o saradnji sa kompanijom koja organizuje „Internacionalni festival svjetlosti“, kako bi se u što skorijoj budućnosti organizovao festival svjetlosti u Budvi kao dokazana turistička atrakcija koja privlači ogroman broj posjetilaca.

Pored ovog sporazuma potpisan je i Sporazum između dvije asocijacije prijateljstva, čiji je osnov produbljivanje odnosa na svim nivoima s posebnim akcentom na turizam i ekonomsko trgovinsku razmjenu, između provincije Sečuan i Crne Gore. Razmatran je i, kao poseban, projekat na kojem će obije strane stvarati preduslove - rehabilitacija i boravak kineskih turista starije dobi u okviru zdravstvenog turizma. Upravo Budva i Žabljak su dvije opštine koje će biti početne destinacije u Crnoj Gori.

U Delegaciji su bili potredsjednik asocijacije za investicije i medije Senko Čabarkapa i direktorica JU “Muzeji i Galerije Budve” Biljana Brajović.

"Potpisan je Sporazum između Muzeja Sečuan i JU “Muzeji i Galerije Budve” o izložbi koja će biti realizovana od jula do septembra, pod radnim nazivom „Istorija života Sečuana stara 2500 godina“. Kineska strana je posebno izrazila zahvalnost profesionalnoj saradnji dvije institucije u oblasti kulture i izrazila zadovoljstvo što će izložbu vidjeti i turisti iz preko 60 zemalja" saopšteno je iz asocijacije.

U Pekingu je organizovana i radna večera sa potpredsjednikom Kineske asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama a kojoj je prisustvovao i crnogorski ambasador u NR Kini, Branko Perović. Ova Asocijacija koja radi u okviru Ministarstva inostranih poslova Kine, organizovaće svečani prijem u Pekingu sa adekvatnim programom, povodom obilježavanja 10 godina od uspostavljnja bilateralnih odnosa između NR Kine i Crne Gore.

Bonus video: