Đukanović: Vjerujem da ćemo izaći kao pobjednici i u slučaju arbitraže za KAP

Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova (ICSID) u Parizu odlučio je u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije
125 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.05.2016. 12:18h

Crna Gora je izašla kao pobjednik iz arbitraže koji su pokrenuli Montenegro Speciality Steels (MNSS) i Recupero, bivši vlasnici Željezare, saopštio je premijer Milo Đukanović i dodao da vjeruje da će tako biti i u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP).

Đukanović je kazao da mu je drago da je Vlada dobila satisfakciju za napore tokom te arbitraže.

„Arbitraža nam je dala za pravo, Crna Gora je izašla kao pobjednik iz ove arbitraže. Vjerujem da će tako biti i u slučaju KAP-a“, rekao je Đukanović novinarima nakon otvaranja šestog 2BS Foruma u Budvi.

On je kazao da je u dijelu crnogorske javnosti politika Vlade na tu temu, pokazuje se, bila neargumentovano napadana.

Međunarodni centar za rješavanje međunarodnih sporova (ICSID) u Parizu odlučio je u korist Crne Gore u vezi sa arbitražnim postupkom koji su pokrenuli MNSS i Recupero, bivši vlasnici Željezare Nikšić, tražeći naknadu štete od preko 100 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Tribunal je takođe odlučio da su MNSS i Recupero u obavezi da snose troškove arbitražnog tribunala i ICSID Sekretarijata u potpunosti. Imajući u vidu ovakvu odluku kojom se MNSS obavezuje da plati troškove postupka, može se smatrati da je MNSS kažnjen zbog pokretanja date arbitraže i generisanja troškova Crnoj Gori.

Stečajni postupak u Željezari Nikšić pokrenut je polovinom aprila 2011. godine na zahtjev radnika. Privredni sud je zatim odbacio Plan reorganizacije Željezare koji je podnio MNSS, nakon čega je uslijedila žalba Apelacionom sudu.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Privrednog o bankrotu u nikšićkoj Željezari, čime je bio otvoren put za novu prodaju te firme.

Željezaru je u maju 2012. godine kupila turska kompanija Tosčelik za 15,1 milion eura.

Đukanović je, govoreći o ekonomskom državljanstvu, objasnio da je Vlada na sjednici usvojila podzakonski akt kojim se definiše njeno pravo da može dati državljanstvo građanima koji nijesu ispunili osnovne predviđene norme iz crnogorskog Zakona o državljanstvu na bazi nekih drugih kriterijuma, kao što su njihov doprinos naučnom, kulturnom, sportskom, privrednom ili bilo kom drugom aspektu života u Crnoj Gori.

„Usvojili smo jednu normu kojom smo proširili okvir, ali istovremeno zadužili nadležne resore da pripreme novi pravilnik koji će detaljnije obrazložiti tu svoju ideju, koji će Vlada usvojiti u roku od mjesec“, precizirao je Đukanović.

On je podsjetio da su od 2010. godine, kada su prvi put normativno obradili takvu ideju, mnoge zemlje, uključujući evropske, usvojile takav model ekonomskog razvoja i obezbijedile prilive u svoj finansijski sistem koji se ne mjere stotinama miliona, već milijardama.

„Crna Gora se kolebala, nadam se da nijesmo sasvim izgubili šansu da iskoristimo i tu mogućnost za pospješivanje ekonomskog rasta i da ćemo dobiti dobar predlog ministarstva ekonomije i održivog razvoja i truzma i usvojili taj pravilnik“, naveo je Đukanović.

Bonus video: