Arapski ICD zvanično dobija Porto Montenegro

ICD je otkupio vlasnički udio u Porto Montenegru od njegovog osnivača i dosadašnjeg većinskog vlasnika, kanadskog milijardera Manka po za sada nepoznatoj cijeni
375 pregleda 10 komentar(a)
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Porto Montenegro, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.05.2016. 06:07h

Predstavnici državnog fonda Investment Corporation of Dubai (ICD) iz Dubaija i kompanije Adriatik Marinas, potpisaće danas u Tivtu protokol o primopredaji Porto Montenegra. Tim će ICD i zvanično preuzeti vlasnički udio Pitera Manka u tivatskom nautičko-turističkim kompleksu i marini za superjahte.

ICD je otkupio vlasnički udio u Porto Montenegru od njegovog osnivača i dosadašnjeg većinskog vlasnika, kanadskog milijardera Manka po za sada nepoznatoj cijeni.

"Vijesti" su za vikend objavile da je Mank nakon dužih pregovora prodao Porto Montenegro Arapima i da će kupoprodaja biti formalno okončana 6. maja. O ovoj transakciji danas će u 13 sati na konferenciji za novinare u Tivtu detaljnije govoriti predsjednik i izvršni direktor ICD-a, šeik Muhamed Al Shaibani, crnogorski premijer Milo Đukanović i izvršni direktor Adriatik Marinasa Oliver Korlet.

Mankovoj ofšor kompaniji PM Securities sa Barbadosa Vlada je u novembru 2006. za 3,26 miliona eura prodala kompletnu imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, kao i zgradu Doma vojske u Tivtu. Uključujući i novac za socijalni program za oko 480 otpuštenih radnika Arsenala i za ekološko čišćenje lokacije, te donaciju Opštini Tivat, ova transakcija ukupno je iznosila oko 23 miliona eura.

Mankovoj crnogorskoj kćerci-kompaniji Adriatik Marinas, iza koje stoji firma Montport Capital registrovana u Danskoj, Vlada je na tri puta po 30 godina, iznajmila skoro 25 hektara obale na kojoj je 117 godina postojao Arsenal, te 68 hektara akvatorijuma.

Ovaj posao obilježile su brojne kontroverze počev od toga da Vlada u momentu prodaje Arsenala Manku, uopšte nije zvanično ni bila vlasnik tog vojnog brodogradilišta. Zatim je kreiran „podsticajni ambijent za razvoj jahtinga“ kroz usvajanje niza zakona koji olakšavaju poslovanje Manku u Crnoj Gori.

Takođe su date brojne fiskalne povoljnosti Adriatik Marinasu, a bilo je i nepoštovanja dijela važećih zakona i prostorno planske dokumentacije za Porto Montenegro koja je donošena po željama investitora.

Prema tvrdnjama iz Adriatik Marinasa, od jula 2007. kada je Arsenal prestao da radi do danas je u Porto Montenegro investirano oko 400 miliona eura, a rezultat toga je najsavremenija marina za mega i super jahte u ovom dijelu svijeta, preko 200 luksuznih stanova za prodaju na tržištu, hotel Ridžent ranga pet zvjezdica...

Bonus video: