Vujović: Fondovi se bunili zbog kampanje o masovnoj vaučerskoj privatizaciji

Edukativna kampanja je trajala šest mjeseci i, kaže Vujović, svi građani su se time bavili i analizirali gdje da ulože vaučere
279 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Vujović, Foto: P.R.A.
Predrag Vujović, Foto: P.R.A.
Ažurirano: 05.05.2016. 18:50h

Građani Crne Gore bili su informisani o masovnoj vaučerskoj privatizaciji (MVP) i svojim pravima tokom tog procesa koji je u Crnoj Gori sproveden prije 15 godina, tvrdi profesor Predrag Vujović čija je PR agencija P.R.A. vodila javnu edukativna kampanja o MVP.

On je za "Vijesti" kazao da je kampanja, koju je P.R.A. sprovela za Savjet za privatizaciju i tadašnju Agenciju za prestrukturiranje privrede „bila vrlo uspješna” i čak su se privatizacioni fondovi "bunili" protiv takve kampanje jer su očekivali da će više građana dati njima vaučere.

"Nigdje kao u Crnoj Gori nije bilo toliko građana koji su učestvovali u masovnoj vaučerskoj privatizaciji. U drugim, mnogo razvijenijim državama, gdje su marketinške i PR agencije imale mnogo veće budžete, nisu ostvarili ni blizu rezultate koje smo mi ostvarili. U Crnoj Gor bilo je 90 odsto građana koji su učestvovali i postali akcionari. Mnogi koji su 'pametno' investirali su to iskoristili da steknu prvi kapital”, rekao je Vujović.

Nakon procesa, kako je dodao, finansijsko tržište je tako funkcionisalo da je bilo više građana u redovima pred brokerskim kućama jer su bili aktivni učesnici na novonastalim finansijskom tržištu.

"Mnogo više nego pred kladionicama, da se malo našalimo”, dodao je Vujović.

On je naveo da je P.R.A od Svjetskog udruženja za odnose sa javnošću dobila Zlatnu svjetsku nagradu za sprovedenu javnu edukativnu kampanju MVP u Crnoj Gori. Osim toga, kako je naveo, P.R.A. je dobila još jednu svjetsku nagradu u kategoriji "Vladine komunikacije sa javnošću", za istu kampanju, kao najefikasniju jedne vlade ili vladine institucije.

"Prije početka i na početku sve je djelovalo sasvim drugačije. Godinu prije početka MVP i javne edukativne kampanje realizovano je veće istraživanje javnog mnjenja u saradnji sa Barents i USAID-om, koje je reklo da samo četiri odsto građana Crne Gore želi da učestvuje u MVP (što je sasvim normalno, jer do tada nisu skoro ništa znali o tom modelu privatizacije), a velika većina je bila protiv, u strahu da li će, recimo, da ako budu vlasnici dijela preduzeća oni biti ti koji će plaćati njihove gubitke, ako ih bude”, kazao je Vujović.

On je podsjetio da je Crna Gora tada bila podijeljena politički, "pola za Mila, pola protiv".

"Među onima koji su podržavali Vladu bilo je mnogo onih koji su bili protiv privatizacije”, naveo je Vujović.

Kako je dodao, više od 50 odsto ljudi bilo je protiv privatizaciji, a 50 odsto građana se izjasnilo da neće učestvovati u MVP.

Sama kampanja, kako je podsjetio, realizovana je tokom šest mjeseci. Bila je podijeljena u četiri faze i pratila je svojim ciljevima, zadacima, programom proces MVP-a.

"Svi građani su se time bavili, komunicirali, učestvovali, analizirali gdje da ulože vaučere. U drugoj fazi krenule su vrlo agresivne kampanje šest privatizacionih fondova, koji su pokušali da promovišu sebe i da utiču na građane da ulože u njih svoje vaučere. Čak su se ti fondovi i 'bunili' što mi imamo takvu kampanju jer su očekivali da će više građana, nego što jesu, dati svoje pravo fondovima da umjesto njih odlučuju gdje da ulože svoje vaučere. S obzirom na obrazovnu i starosnu strukturu stanovništva Crne Gore, mislim da je veliki uspjeh da je pola građana odlučilo da sami budu direktni investitori”, naglasio je Vujović.

On je dodao da se javna edukativna kampanja, kao jedna od najuspješnijih vladinih kampanja, izučava na više od deset fakulteta ne samo u regionu.

Organizovano 20 tribina, 200 brifinga...

Vujović je naveo da je tokom kampanje o procesu MVP bilo 80 sati programa u elektronskim medijima, 700 tekstova, 20 edukativnih tribina za novinare, 200 informacija za štampu, 15 konferencija i 100 brifinga za novinare, 60 oglasa “Mala škola MVP” i 40 oglasa “MVP pitanja i odgovori”.

Tokom aukcije su, kako je dodao, u tri dnevna lista svaki dan objavljivani rezultati aukcije, a između ostalog organizovano je 12 okruglih stolova o masovnoj vaučerskoj privatizaciji i 12 TV emisija “MVP to je to”, a postojala su i dva internet sajta.

Bonus video: