NA PERIOD OD 10 GODINA

Vlada ustupila "Nikšićkom mlinu” na korišćenje dva silosa u Spuškom mlinu

U slučaju vanrednih situacija država zadržava pravo prioriteta u korišćenju silosa, kako bi se u potpunosti zaštitio stočni fond
95 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2016. 16:14h

Vlada Crne Gore ustupila je “Nikšićkom mlinu” na korišćenje dva silosa u Spuškom mlinu na period od deset godina.

Kako je saopšteno iz Ministarstzva poljoprivrede i ruralnog razvoja, osnovni ciljevi su vraćanje silosa u prvobitnu funkciju i razvoja tržišta brašna, žitarica i stočne hrane. Dodaje se da u slučaju vanrednih situacija država zadržava pravo prioriteta u korišćenju silosa, kako bi se u potpunosti zaštitio stočni fond.

Ugovor su potpisali ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i izvršni direktor Nikšićkog mlina Mitar Jokić.

"Potpisivanje ugovora omogućiće nam da zaokružimo proces i otvorimo centar za trgovinu žitaricama. Istovremeno silosi su i podrška otvorenoj Fabrici stočne hrane i Nikšićkom mlinu. Nikšićki mlin, Fabrika stočne hrane, Farma koka u Martinićima sada dobijaju uslove da postanu jedna funkcionalna cjelina. Očekujemo da ubrzo postanemo lideri na tržištu žitarica i stočne hrane. Kroz ove projekte ne samo da smo otvarili nova radna mjesta, već obezbjeđujemo sigurno snabdijevanje crnogorskog tržišta pšenicom, kukuruzom i drugim žitaricama. Istovremeno, stvaramo šansu za dugoročnu saradnja sa poljoprivrednim proizvođačima“, kazao je Jokić.

Ivanović je pojasnio da država ima 87 odsto vlasništva u dva silosa, ali da je svu drugu imovinu otkupio Nikšićki mlin.

On je istakao da cilj države nije da ima vlasništvo u silosima do kojih i ne može da dođe, jer sva imovina oko silosa joj nepripada, već da se silosi što prije stave u funkciju kako bi se omogćio otkup, rast proizvodnje, zapošljavanje ljudi i jačanja izvoza.

"Drago mi je da smo danas okončali višemjesečnu proceduru. U slučaju vanrednih situacija, kao što je bila ona sa aflatoksinom, Ministartsvo zadržava pravo prioriteta korišćenja silosa kako bi sačuvali stočni fond u Crnoj Gori. Mi nemamo kapaciteta da upravljamo imovinom koja je inače u lošem stanju niti novca da investiramo u modernizaciju silosa. Za tako nešto potrebno je mnogo novca. Upravo te investicije praktično predstavljaju cijenu zakupa", kazao je Ivanović.

Dodao je da je danas zaokružen segment koji se odnosi na izvoz žitarica, jer je "Nikšićki mlin" jedan od najvećih izvoznika brašna iz Crne Gore.

"Na ovaj način jačamo izvoz. Otvaranjem fabrike stočne hrane stvaramo uslove za supstuciju dijela uvoza. Podsjetiću da smo samo tokom 2015. uvezli blizu 12 miliona eura stočne hrane. To je 12 miliona eura mogućnosti. Time se ne završava čitav projekat nego se korak po korak ide na osvajanje tržišta regiona", kazao je Ivanović.

Galerija