IMOVINA GRAĐANA I PREDUZEĆA

LP Budva: Povećanje poreske stope na nepokretnosti novi udar na džepove Budvana

Lider budvanskih liberala Blažo Rađenović je poručio građanima Budve “da će najnovije povećanje poreza na nekretnine osiromašiti dodatno njihov kućni budžet, a samo djelimično popuniti praznu kasu Opštine.”
188 pregleda 4 komentar(a)
Budva, Bečići, Foto: Vuk Lajović
Budva, Bečići, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.05.2016. 11:06h

Budvanski odbor Liberalne partije osudio je odluku Opštine Budva da se poveća poreska stopa na nepokretnosti, čime se, kako su naveli sprovodi novi udar opštinske vlasti na budžete građana. Skupština opština Budva je uoči Nove godine donijela odluku o povećanju poreske stope na nepokretnosti kako za građane, tako i za preduzeća.

Prema riječima lidera budvanskih liberala Blaža Rađenovića ta partija će inicirati i tražiti podršku svih odbornika u Skupštini Opštine Budva za poništavanje ove štetne odluke. On je naveo da će tražiti vraćanje stare poreske stope i izmjenu zakona o porezima na nepokretnosti, a sve u obostranom interesu naših sugrađana i Opštine Budva.

“Svjedoci smo da su poslijedice svih afera koje potresaju našu opštinu, a na koje smo mi ukazivali dovele do stalnih blokada opštinskog računa. To je dovelo do neuredne isplate zarada zaposlenima. Povećenje poreza na nepokretnosti u ovakvim uslovima djeluje suludo. U godinama ekonomske krize kad imamo atak na budžet građana i namete poput cijene koštanja usluga vode, parkinga, i kad potrošačka korpa svakim danom raste povećava se stopa poreza na nepokretnosti kako za privredu tako i za građane. Radi pojašnjenja, na udaru su se ovom prilikom našli najširi slojevi koji posjeduju nepokretnosti u Opštini Budva. Porez na kvadrat samoproglašene metropole turizma je daleko veći nego u ostalim djelovima Crne Gore, takođe troškovi života su višestruko veći nego u drugim gradovima. Najnovije je da nam dolazi uredba Vlade po kojoj će plate zaposlenih u Javnim i Opštinskim organima i ustanovama biti drastično smanjene. Neka od Društava već otvoreno govore o nemogućnosti organizovanja posla u takvim uslovima”, kazao je Rađenović.

On je poručio građanima Budve “da će najnovije povećanje poreza na nekretnine osiromašiti dodatno njihov kućni budžet, a samo djelimično popuniti praznu kasu Opštine.”

“Posebnu pikanteriju u svom ovom galimatijasu predstavlja uvođenje poreza na zemlju koja se nalazi u zaleđu,Paštrovića, Pobora, Maina, Grblja, Braića nastala nasljedstvom i koja nije imala neku posebnu finansijsku težinu. Napominjemo da ako je postojala namjera da ovo zemljište Opština stavi u funkciju onda je trebala da ponudi razvojne projekte sa razrađenom infrastrukturom i ciljem, imamo sa druge strane primarnu granu privrede, a to je turizam u našoj Opštini, na koju će svi oni koji se bave turizmom ova odluka imati destimulativni uticaj, jer zbog poreskog udara na njihov budžet niko neće htjeti da ulaže a samim tim i Opština Budva će trpjeti gubitke. Ovakva odluka već dovodi do haosa i vlasnici koji nemaju nikakve prihode sada, imaće samo nove namete”, zaključuje Rađenović.

Preporučujemo za Vas