Kavarić: Imamo usporavanje ekonomske aktivnosti i smanjenje globalne potražnje

Jedni druge moramo da posmatramo kao partnere na globalnom tržištu, a ne kao protivnike na domaćem tržištu", kazao je Kavarić
61 pregleda 2 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Sarajevo biznis forum, Foto: Ministarstvo ekonomije
Vladimir Kavarić, Sarajevo biznis forum, Foto: Ministarstvo ekonomije
Ažurirano: 04.05.2016. 14:00h

Države u regionu, da bi bile ekonomski rastuće, moraju da budu otvorene i da rade na poboljšanju biznis ambijenta i investiranju u infrastrukturu, ocijenio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je danas na Sarajevo biznis forumu rekao da u svijetu ne postoji zemlja koja je sama sebi dovoljna, što je posebno izraženo kada se govori o malim zemljama, kakve su u regionu.

"Imamo usporavanje ekonomske aktivnosti i smanjenje globalne potražnje, zato je značajno da radimo na poboljšanju konkurentnosti. Jedni druge moramo da posmatramo kao partnere na globalnom tržištu, a ne kao protivnike na domaćem tržištu", kazao je Kavarić, prenosi agencija Anadolija.

Kavarić je saopštio da se u Crnoj Gori uradilo puno na biznis ambijentu.

„Imamo investitore iz preko 90 zemalja svijeta. Puno smo investirali u mrežu sporazuma o slobodnoj trgovini, imamo takve sporazume sa Evropskom unijom (EU), zemljama EFTA i Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA), kao i sa Ukrajinom, Rusijom i Turskom. Svi zajedno osnovne izazove imamo u razvoju infrastrukture", dodao je Kavarić.

Dvodnevna konferencija održava se pod motom Jedan region, jedna ekonomija - Perspektive Kina+16.

Sarajevo biznis forum je platforma za regionalnu saradnju i zajedničko predstavljanje potencijala regije jugoistočne Evrope (JIE) uticajnim biznis i političkim liderima iz cijelog svijeta.

Učesnici i panelisti razmijeniće iskustva i perspektive o šest tema u okviru regiona, koje obuhvataju poljoprivredu, energiju, infrastrukturu i građevinarstvo, turizam i edukaciju i perspektive saradnje sa Kinom i Dubaijem.

Svjetski eksperti, predstavnici nekih od najznačajnijih regionalnih i svjetskih kompanija i investitora, pokušaće da pronađu zajedničku strategiju za razvoj tih oblasti u JIE.

Planirana je i dodjela Sarajevo Business Bridge nagrade najboljim preduzetnicima u regionu, kao i priznanja za najbolje studentske biznis planove.

Bonus video: