Mank prodao Porto Montenegro za 200 miliona eura?

Mank je u Porto Montenegru imao većinsko učeće sa 52 odsto kapitala a ostatak pripada njegovim partnerima-suinvestitorima, poput lorda Džejkoba i njegovg sina Natanijela Rotšilda, Mankovog sina Entonija, francuskog magnata Bernara Arnoa, ruskog oligarha Olega Deripaske
311 pregleda 41 komentar(a)
Milo Đukanović, Piter Mank, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Piter Mank, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.05.2016. 05:59h

Vodeći kanadski dnevni list „Globe and Mail“ potvrdio je pisanje „Vijesti“ da kanadski biznismen Piter Mank, prodaje svoju posljednju veliku investiciju - luksuzni nautički centar Porto Montenegro u Tivtu, državnom investicionom fondu Investment Coproration of Dubai (ICD) iz Dubaija.

Kanadski dnevnik piše da Mank luksuznu marinu za superjahte i rizort, a “koju je izgradio kao rival Kanu i drugim prestižnim nautičkim centrima na Mediteranu”, prodaje ICD-u za, za sada, neobjavljen iznos novca, ali za koji sumnjaju da nije manji od 200 miliona eura.

Mank je u Porto Montenegru imao većinsko učeće sa 52 odsto kapitala a ostatak pripada njegovim partnerima-suinvestitorima, poput lorda Džejkoba i njegovg sina Natanijela Rotšilda, Mankovog sina Entonija, francuskog magnata Bernara Arnoa, ruskog oligarha Olega Deripaske...

“Sam Mank nije želio da komentariše prodaju o kojoj se već duže vrijeme spekuliše i koja je prije dva dana 'procurjela' u crnogorskom dnevnom listu 'Vijesti'. Smatra se da kupoprodajna cijena iznosi najmanje 200 miliona eura, iako se ne očekuje da ni kupac ni prodavac objave tačan iznos. U jednom od svojih intervjua crnogorskim medijima sredinom 2014, Mank je kazao da je projekat Porto Montenegro do tada koštao ukupno 287 miliona eura. Stoga se očekuje da će cijena po kojom se sada Porto Montenegro prodaje ICD-u, za Manka i njegove partnere na kraju značiti tek malu dobit”, piše „Globe and Mail“ u tekstu pod naslovom „Mogulov posljednji veliki posao - Piter Mank prodaje svoju marinu u Crnoj Gori“.

Kanadski list dodaje da su njegovi izvori potvrdili da će Mank u petak, 7. maja i zvanično objaviti završetak transakcije sa ICD-om, holdingom čiji portfolio pored ostalog, uključuje vlasničke udjele u jednom od najbrže rastućih svjetskih avioprevoznika „Emirates Airtlines“, najvećom tamošnjom bankom Emirates NBD, i najvišom zgradom na svijetu - poslovnim centrom Burj Khalifa u Dubaiju.

„Globe and Mail“ navodi i da se prodaja obližnjeg brodogradlišta, mislići na brodogradilište Bijela koju obavlja stečajna uprava, smatra uključenom u prodaju Porto Montenegra.

“ICD želi brodogradlište u kojem se mogu remontovati jahte, zato što one obično godišnje na održavanje i remonte troše i do 10 odsto svoje vrijednosti”, napominje kanadski dnevnik koji opširno prepričava i genezu Mankovog ulaganja u Crnoj Gori i razvoj Porto Montenegra podsjećajući na činjenicu da je kanadski magnat u pregovorima sa crnogorskom Vladom uspio da dobije i jednu od najvećih prednosti Porto Montenegra nad konkurencijom - oslobađanje goriva koje jahte tankuju, od poreza, carine i akciza što je omogućilo da Mankova marina svojim klijentima nudi upola jeftinije gorivo nego bilo ko drugi u regionu.

„Fiskalne povoljnosti i optužbe o drugim sličnim 'slatkim poslovima' sa crnogorskom Vladom doveli su i do javnih protesta u Tivtu protiv Manka, neposredno nakon što je njegov tim u ljeto 2007. preuzeo lokaciju bivšeg Arsenala površine 24 hektra”, podsjeća kanadski dnevnik, dodajući da se ne zna precizan razlog zašto se milijarder odlučio da proda Porto Montenegro Arapima.

„Mank je izgleda, osjetio da je on lično 'dogurao' Porto Montenegro do najvećeg nivoa do kojeg je mogao i da je za dalji napredak tog projekta potreban novi, bogati i renomirani investitor. Piterova briga bila je da nađe takvog kupca koji bi bio najbolji za budućnost Porto Montenegra i koji bi dovršio razvoj tog projekta”, piše kanadski dnevnik pozivajući se na „izvor blizak projektu“.

Povlači se iz posla i seli na Bahame

Kanadski „Globe and Mail“ podsjeća da se Mank u proteklom periodu zbog poodmaklih godina i narušenog zdravlja povukao i iz drugih poslovnih poduhvata kao i sa čela najvećeg svjetskog proizvođača zlata „Barrick“ kojeg je osnovao i dugo vodio.

„Kako se Mank polako povlači iz poslovnog života, očekuje se da će prodati i svoje skijalište i zimski resort u Klosteru u Švajcarskoj, te da će svoju 43-metarsku jahtu 'Golden Eagle' iz Porto Montenegra preseliti u svoj novi luksuzni dom u prestižnom privatnom ljetovalištu Lyford Cay na Bahamima”, zaključuje vodeći kanadski dnevnik.

Bonus video: