Fabris: Ne znamo šta će biti kad krene otplata

“To znači da tek za pet godina dobijamo rate na otplatu u stranoj valuti. Kakav će biti kurs dolara za pet godina, danas niko ne može prognozirati”, saopštio je Fabris
103 pregleda 9 komentar(a)
Nikola Fabris, Foto: Boris Pejović
Nikola Fabris, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.04.2016. 19:53h

Viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris smatra da su opravdane najave iz Vlade da bi se u setu mjera za bolje upravljanje javnim dugom mogle naći i koncesije za autoput.

“Ni najupućeniji ekonomisti ne mogu predvidjeti šta će se desiti kada krene otplata glavnice za autoput, niti kakav će biti odnos eura i dolara. Devizni rizik kada se zaključi ugovor u drugoj valuti uvijek postoji. Koliki je u ovom trenutku teško je reći, jer suštinski devizni rizik će se javiti tek po isteku grejs perioda”, kazao je Fabris Radiju Crne Gore, prenosi Mina biznis. On je podsjetio da je taj period šest godina, a da je Crna Gora potrošila tek jednu.

“To znači da tek za pet godina dobijamo rate na otplatu u stranoj valuti. Kakav će biti kurs dolara za pet godina, danas niko ne može prognozirati”, saopštio je Fabris.

On je dodao da su u prvom kvartalu ove godine zabilježeni dobri rezultati u turizmu i saobraćaju, a u martu i industriji, kao i da je stanje u bankarskom sektoru u prvom tromjesečju bolje u odnosu na prethodnu godinu.

“Imamo blagi rast kreditne aktivnosti od 1,4 odsto i snažan rast depozita od 12,8 odsto. Nastavljena je tendencija blagog pada kamata”, kazao je Fabris.

On je naveo da očekuje da će kamate i dalje padati, ali ne drastično, već postepeno.

Iz Centralne banke su kazali da je jedna banka, ukrajinskog porijekla, povukla dokumentaciju za dobijanje dozvole za poslovanje u Crnoj Gori.

Bonus video: