Mank odlazi, Arapi preuzimaju Porto Montenegro

Prodaja ovog luksuznog „igrališta za bogate“ u Boki Kotorskoj pominje se od ljeta prošle godine. Pregovori sa ICD-om, bogatim investicionim fondom koji kontroliše vlada Dubaija, dugo su trajali
546 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2016. 06:44h

Novi vlasnik luksuznog nautičko-turističkog kompleksa i marine za megajahte Porto Montenegro u Tivtu je državni investicioni fond Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), saznaju „Vijesti“ od više izvora u crnogorskoj Vladi.

ICD planira da Porto Montenegro formalno preuzme 6. maja. Još nije poznato koliko je dosadašnji vlasnik, kanadski milijarder Piter Mank dobio novca za većinski paket akcija u ovom projektu - prvoj velikoj stranoj direktnoj investiciji u Crnoj Gori nakon obnove nezavisnosti.

Manku je Vlada prodala imovinu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal u Tivtu i na 90 godina iznajmila skoro 250 hiljada kvadrata obale i oko 680 hiljada kvadrata akvatorijuma. Mank je za Arsenal platio 3,26 miliona eura, a računajući i sredstva za socijalni program i ekološko čišćenje lokacije, ova transakcija iznosila je oko 23 miliona eura.

Prema tvrdnjama iz njegove kompanije Adriatik Marinas, koja upravlja razvojem kompleksa, u Porto Montenegro je od 2006. do sada uloženo skoro 400 miliona eura.

Prodaja ovog luksuznog „igrališta za bogate“ u Boki Kotorskoj pominje se od ljeta prošle godine. Pregovori sa ICD-om, bogatim investicionim fondom koji kontroliše vlada Dubaija, dugo su trajali. ICD je prije par mjeseci počeo i tzv. dju dilidžens (due diligence), odnosno detaljni pregled poslovnih knjiga Porto Montenegra. Nakon toga je dogovor dviju strana finalizovan i o njemu obaviještena Vlada.

Vladi je ICD, prema nezvaničnim informacijama, dao potvrdu da kao novi vlasnik Porto Montenegra, prihvata sve obaveze iz originalnog ugovora o prodaji Arsenala iz novembra 2006, koji su potpisali Mank i premijer Milo Đukanović.

ICD je Vladi prezentirao i načelan plan razvoja Porto Montenegra u narednih deset godina. Plan se koncepcijski ne razlikuje od osnova na kojima je taj projekat originalno zamišljen kao luksuzno turističko naselje i marina za visokoplatežnu klijentelu.

Prema tvrdnjama izvora „Vijesti“, sada se može očekivati ubrzanje realizacije projekta Porto Montenegro. ICD namjerava da „upumpa“ značajnu količinu svježeg novca, što nije bio slučaj sa strategijom Manka i njegovih partnera proteklih godina. Oni su prestali da u projekat u Tivtu ulažu svoj novac iz inostranstva već su to prepustili menadžmentu Porto Montenegra. Menadžment, predvođenom Oliverom Korletom i crnogorskim biznismenom Mladenom Miranovićem novac za dalji razvoj projekta obezbjeđuje od prodaje i iznajmljivanja nekretnina u Porto Montenegru, odnosno kredita koji su uzimani i kod nekih crnogorskih banaka.

Posljednje detalje oko primopredaje Porta ICD-u utvrđuje direktor tog fonda za spajanja i preuzimanje firmi Simon Harland. Javnost će, kako je najavljeno, o svemu uskoro biti i zvanično obaviještena na konferenciji za novinare.

Prema saznanjima „Vijesti“, ICD ne namjerava da mijenja većinu angažovanih zaposlenih u Porto Montenegru niti uslove njihovih ugovora o radu. Navodno će i Korlet, koji je u Tivat došao 2006. sa Mankom, ostati na čelu Porto Montenegra u narednih godinu.

ICD namjerava da Porto Montenegro razvija kao elitnu destinaciju za ”ultra-high-net-worth-individuals”, odnosno bogataše čija lična imovina prelazi vrijednost od 30 miliona dolara.

Tivatski nautičko-turistički centar samo je okosnica njihovih većih planova u Crnoj Gori koji se tiču vazdušnog i drumskog saobraćaja, nekretninskih i projekata razvoja visokog turizma.

Dok su trajali pregovori sa kupcem, Porto Montenegro je pojačao orijentaciju na tzv. GCC tržište (Gulf Cooperation Council), odnosno države članice tzv. Zalivskog savjeta za saradnju. Pored Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), članice tog saveza su arapske države u Persijskom zalivu - Bahrein, Oman, Kuvajt, Katar i Saudijska Arabija.

Tako je Porto Montenegro nedavno prvi put zvanično nastupio na renomiranom Dubai Boat Show - nautičkom sajmu u Dubaiju, a dobio je i prve klijente iz UAE koji su kupili neki od luksuznih stanova u Tivtu.

ICD ima udjele u Emirejts grupi, aerodromu, naftnoj kompaniji, berzi, bankama...

Državni investicioni fond Dubaija pod direktnom je kontrolom vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsjednik fonda je šeik Mohamed bin Rašid Al Maktum, premijer UAE i emir Dubaija.

U investicionom portfoliju ICD-a pored ostaloga je i udio u vlasništvu u Emirejts grupi – najvećem avioprevozniku na Srednjem istoku. Ima udio i u kompaniji Dnata, najvećem pružaocu usluga aerodromskog opsluživanja aviona u tom regionu, zatim u jednom od najprometnijih svjetskih vazdušnih luka Dubai International aerodromu.

Vlasnički udio ima i u jednoj od najvećih lizing kuća za iznajmljivanje aviona u regionu DAE Capital, Dubai Duty Free kompaniji koja se bavi svim prodajama u bescarinskim objektima u Dubaiju, zatim u Emirates National Oil Company, berzi i više banaka u Dubaiju, nizu kompanija koje se bave industrijom i građevinarstvom, kao i u kompleksu Svjetskog trgovinskog centra Dubai WTC.

Galerija

Bonus video: