Malerba tražio izuzeće iz zakona

Mišljenje Komisije potpisao, prema dostupnim podacima, Lazarević, pozivajući se na propise EU
100 pregleda 4 komentar(a)
Enriko Malerba, Foto: Savo Prelević
Enriko Malerba, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.04.2016. 19:03h

Bivši direktor Elektroprivrede Enriko Malerba tražio je od Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki da tu firmu oslobodi poštovanja odredbi Zakona o javnim nabavkama u poslovanju sa A2A i njenim ćerkama kompanijama.

Zahtjev Komisiji, kako su “Vijestima” kazali iz EPCG, Malerba je uputio 8. jula 2010.

„U skadu sa ovlašćenjima tadašnji izvršni direktor EPCG je zatražio od Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, uslove i mogućnost izuzeća od primjene Zakona o javnim nabavkama u pogledu direktnog poslovanja sa A2A i njenim ćerkama kompanijama”, rekli su iz Direkcije za odnose sa javnošću EPCG.

Po osnovu pravnih i konsultantskih ugovora zaključenih bez prethodno objavljenog tendera i bez znanja borda direktora, EPCG je od 2010. do 2013, kako se sumnja, “oštećena” za oko 15 miliona eura koje su tri italijanski firme trebalo da naplate. Iz EPCG su ranije saopštili da su od te kompanije tri italijanske firme naplatile dvostruko niži iznos. Specijalno tužilaštvo tim povodom vodi istragu protiv troje italijanskih i protiv troje crnogorskih državljana iz menadžmenta EPCG. Tridesetodnevni pritvor zasada je određen jedino bivšem finansijskom direktoru EPCG Flaviu Bjanku. Istraga je pokrenuta i protiv koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan. Za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju sumnjiči se i Malerba i nekadašnji finansijski direktor EPCG Masimo Sala.

Mišljenje da EPCG može direktno poslovati sa manjinskim akcionarom A2A, odnosno, sa njeni ćerkama kompanija A2A S.P.A, A2A MNE, A2A trading SRL, A2A Reti elettriche S.P.A i A2A reti energija S.P.A potpisao je, prema dostupnim podacima, nakon sjednice državne komisije održane 6. septembra 2010, njen bivši predsjednik Marko Lazarević.

U tom mišljenju se poziva na Direktivu 18 Evropskog parlamenta kojom je predviđeno “da odnos firme i ćerke firme ne podrazumijeva primjenu zakonodavstva u oblasti javnih nabavki”, te da je i Crna Gora, shodno svojoj ustavnoj odredbi afirmisala supremaciju međunarodnog prava nad unutrašnjim.

Autentičnost i postojanje tog mišljenja i nije mogla potvrditi bivša predsjednica Komisije Suzana Pribilović koja je Lazarevića naslijedila na toj funkciji.

Ona je u odgovoru “Vijestima” 26. avgusta 2013. godine saopštila stručna služba komisija provjerila arhivu i utvrdila da su na zahtjev EPCG u 2010. data dva mišljenja koje je potpisao tadašnji predsjednik Komisije, ali se nijedno ne odnosi konkretno na nabavku konsultantskih i pravnih usluga, višemilionske vrijednosti, od kompanije A2A. Pribilovićeva je navela da nema podataka da se A2A obraćala Komisiji radi davanja bilo kakve saglasnosti. Ona je tada kazala da shodno zakonu Komisija “nije nadležna i nema ovlašćenja da daje bilo kakvo tumačenje zakona, mimo svojih odluka”.

Miljić: Sve je u tužilaštvu

Dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki Tomo Miljić potvrdio je “Vijestima” da je u arhivi te institucije postojao dokument, datiran 6. septembra 2010. (Broj 737-1), koji je u stvari odgovor na dopis EPCG od 8. jula 2010, ali da je cjelokupna dokumentacija dostavljena Specijalnom tužilaštvu na njihov zahtjev.

Na pitanje “Vijesti” da li može potvrditi autentičnost dokumenta na koji se pozivaju u EPCG da im je omogućio poslovanje sa A2A mimo Zakona o javnim nabavkama, ako bi mu “Vijesti“ dostavile kopiju tog dokumenta na uvid, Miljić je odgovorio: “Ne mogu. Sve smo dali Specijalnom tužilaštvu. Više nemamo ni kopije, ni originale”.

Bonus video: