Bivšim radnicima "Nike" počela isplata zaostalih zarada

Stečaj u mljekari "Nika", u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u drugoj polovini marta prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot
3 komentar(a)
Veljko Đurđić, Foto: Svetlana Mandić
Veljko Đurđić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 28.04.2016. 15:58h

Bivšim radnicima nikšićke mljekare "Nika" danas je počela isplata zaostalih zarada, a novac je uplatilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

"Uplaćena su sredstva u ukupnom iznosu od skoro 188.274 eura čime je ispunjena preuzeta obaveza za isplatu zarada za 72 bivša radnika "Nike" u stečaju, koji su bili stalno zaposleni i pet honoraraca, kojima se duguju plate od aprila 2013. godine", kazao je Veljko Đurđić, predstavnik radnika.

Prema njegovim riječima ispunjen je dio zahtjeva, a resorni minister Petar Ivanović im je obećao da će i ostala potraživanja biti izmirena i povezan radni staž. Njima se na ime poreza i doprinosa duguje oko 798.000 eura.

"U drugom redu potraživanja će biti isplaćena i koperantima kojima se duguje oko 246.000 eura, kao i zaostala potraživanja za šest radnika ‘Nike pro’ koji su radili na farmi Kapino Polje, a kojima se duguje nešto preko 12.000 eura. Dogovoreno je i da 36 bivših radnika koji im su pred penziju budu zbrinuti, dok će preostali čekati novog investitora", kazao je Đurđić.

Ivanović je pozvao zainteresovane investitore da razmotre mogućnost investiranja u mljekaru "Nika".

"Uvjereni smo da će mljekara brzo naći investitora te da ćemo opet biti lider na tržištu i konkurencija mljekarama u regionu. Na taj način će farmerima biti dat podstrek da povećavaju farme, a samim tim bio bi smanjen i uvoz mlijeka", smatra Đurđić.

Kooperanti su zbog neisplaćenih dugovanja isporuku mlijeka obustavili 5. oktobra 2014, a mjesec kasnije prekinuta je proizvodnja.

Stečaj u mljekari "Nika", u vlasništvu biznismena Aleksandra Božovića, uveden je u drugoj polovini marta prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Odbor povjerilaca mljekare, čija imovina je procijenjena na 4,8 miliona eura, prihvatio je potraživanja u iznosu od 5,1 milion, dok je 236.000 eura osporio.

Bonus video: