Usvojena nova Uredba o odlaganju naplate poreskog i neporeskog duga

Pomoćnik ministra fiansija Novo Radović objasnio je da je je cilj da se poreskim obveznicima koji se suočavaju sa nelikvidnošću omoguće da plate dugovanja na rate uz adekvatnu garanciju
4 komentar(a)
Novo Radović, Foto: Gov.me
Novo Radović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.04.2016. 14:36h

Vlada je usvojila novu Uredbu o odlaganju naplate poreskog i neporeskog duga prema kojoj se dugovanja državi po tom osnovu mogu platiti u 12 rata.

Pomoćnik ministra fiansija Novo Radović objasnio je da je je cilj da se poreskim obveznicima koji se suočavaju sa nelikvidnošću omoguće da plate dugovanja na rate uz adekvatnu garanciju.

"Minimalni iznos koji je moguće odložiti za fizičko lice je 500 eura, za preduzetnika i malo preduzeće čiji je poreski dug iznad 2.000, za srednje preduzeće iznad 20.000 eura i veliku firmu iznad 50.000 eura” objasnio je Radović nakon sjednice Vlade.

Precizirano je da se zahtjev za odlaganje naplate podnosi Ministarstvu finasija uz instrument osiguranja ili plan fiskalne konsolidacije.

Radović je pojasnio da instrument osiguranja može biti zalog na nepokretnom i pokretnom imovinom dužnika, neopoziva bankarska garancija, jemsto drugog lica koje je vlasnik imovine nad kojom nema tereta i ograničenja, mjenica uz dva žiranta, ili ona koja je avalirana od banke.

"Ako se podnosi instrument osiguranja nije potreban plan fiskalne konsolidacije. U slučaju da se podnosi plan onda ga ocjenjuje posebna komisija koju čine predstavnci ministarstva, Poreske i Uprave carina", rekao je Radović.

Ako je poreskom obvezniku dodijeljena državna pomoć ili ako ima ugovor o finansijskom restrukturiranju odlaganje se vrši u skladu sa odlukom o dodjeli državne pomoći, odnosno, ugovorom koji je zaključen sa opštinom.

Radović je precizirao da se ne može odložiti dug koji je nastao prilikom obračuna PDV-a, akciza i drugih prihoda nastalih uvozom proizvoda.

On je podsjetio da je na snazi do sada bila ista uredba koja je donijeta na osnovu starog zakona o bužetu, dok je nova usklađena sa novim zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

"Stara uredba nije imala jasne uslove o garancijema i planu fiskalne konsolidacije i njegove ocjene. Staru uredbu je oborio Ustavni sud, a ne može biti problema u primjeni nove jer je ona usklađena sa novim zakonom u kome je članom 12 precizirano da se može odložiti naplata duga", kazao je Radović.

Bonus video: