Poreska traži vještake za auta, a ne treba

Istaknuto obavještenje da je neophodan nalaz vještaka i dijeljene listice sa imenima četiri vještaka. Sumnje u namještanje posla
447 pregleda 31 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.04.2016. 05:44h

U područnom odjeljenju Poreske uprave za Podgoricu u ponedjeljak je, po nalogu načelnice Stanislave Martinović, postavljeno obavještenje u kojem se od obveznika kao neophodno traži da angažuju vještake za procjenu motornog vozila koje žele da prevedu na sebe, da bi na osnovu te procjene platili porez na promet od pet odsto.

U zakonu piše da se vrijednost vozila utvrđuje na osnovu podataka iz kataloga Nacionalnog biroa osiguravača.

“Od ponedjeljka 25. aprila 2016. godine uz potrebnu dokumentaciju za utvrđivanje poreza na promet putničkih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letilica, neophodno je dostaviti nalaz ovlašćenog sudskog vještaka”, piše u obavještenju.

Građani koji su se žalili “Vijestima” kažu da ta obaveza ne postoji u zakonu, kao i da takve prakse nema u drugim crnogorskim gradovima, što znači da rukovodstvo podgoričke područne jedinice uvodi građanima obaveze kojih nema u zakonu. Vještačenje vozila košta 20 ili 25 eura.

Problematično je što se građanima koji to prihvate kao obavezu na šalteru daju listice na kojima se naleze imena jedne firme za vještačenje - Instituta za transport Intra i tri vještaka koji su fizička lica. Građani koji su se žalili smatraju da se radi o namještanju poslova samo za ove vještake i zloupotrebi službenog položaja, jer u registru sudskih vještaka ima preko 30 imena.

Iz centrale Poreske uprave je “Vijestima” potvrđeno da je procedura obračuna poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila propisana Zakonom o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozila, plovnih objekata, vazduhopolova i letilica koji propisuje da je poreska osnovica tržišna vrijednost vozila u momentu prometa, koja se utvrđuje na osnovu podataka iz kataloga Nacionalnog biroa osiguravača.

“Svakako da i pored navedene procedure poreski obveznik ima mogućnost da zahtijeva da se procjena izvrši od strane eksternih vještaka - procjenitelja, pri čemu bi trošak procjene snosio samostalno”, saopšteno je iz Poreske uprave čiji je direktor Miomir M. Mugoša.

To znači da područno odjeljenje nema pravo da traži da je uz dokumentaciju “neophodno dostaviti” nalaz ovlašćenog sudskog vještaka, već da obveznik može angažovati vještaka ako smatra da je prevelika poreska osnovica - vrijednost vozila, koja je utvrđena na osnovu kataloga. Odnosno, područno odjeljenje je mimo zakona uvelo ovu obavezu, koja obveznike košta 20 do 25 eura, a povećalo promet vještacima sa listice.

Iz centrale Poreske uprave navode da se jednakim i validnim smatraju procjene od bilo kojeg ovlašćenog sudskog vještaka, a čiji je spisak dostavio Sudski savjet područnim jedinicama Poreske uprave da ih istaknu na šalterima.

“Navedena mogućnost data je poreskim obveznicima u skladu sa članom 4 stav 3 predmetnog Zakona, a imajući u vidu veliki broj žalbi na utvrđene poreske obaveze po osnovu poreza na promet upotrebljavanih motornih vozila na osnovu kataloga i nemogućnost utvrđivanja poreske obaveze za motorna vozila koja se ne nalaze u katalogu, kao i nastojanje Poreske uprave da izađe u susret poreskim obveznicima, odnosno ukloni administrativne barijere koje nastaju zbog postupka žalbi kod drugostepenog organa - Ministarstva finansija, a podrazumijevaju značajan utrošak vremenskih i finansijskih resursa za obveznike”, navedeno je odgovoru Poreske uprave.

Bonus video: