Krivokapić uputio bivše radnike KAP-a na Državno tužilaštvo

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, na sastanku podsjetio da je Skupština polovinom jula prošle godine usvojila Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su, usljed stečaja, ostvarili pravo na penziju
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2016. 14:01h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je bivše radnike Kombinata aluminijuma (KAP) da se obrate Državnom tužilaštvu, kako bi ukazali na jasnu namjeru da zakone Crne Gore ne poštuju oni koji su dužni da ih sprovode.

Krivokapić se danas sastao sa predstavnicima pregovaračkog tima bivših radnika KAP-a, koji od početka mjeseca protestuju zahtijevajući isplatu otpremnina u skladu sa zakonom.

Krivokapić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, na sastanku podsjetio da je Skupština polovinom jula prošle godine usvojila Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su, usljed stečaja, ostvarili pravo na penziju.

“Ovim Zakonom je propisano da pravo na otpremninu imaju radnici KAP-a, kojima prije ostvarivanja prava na penziju nije isplaćena odgovarajuća otpremnina. Takođe je propisano da će se visina otpremnine definisati shodno važećem socijalnom programu koji je sačinjen za radnike KAP-a”, navodi se u saopštenju.

Sredstva za tu namjenu su, kako se dodaje, obezbijeđena u budžetu za ovu godinu.

Tokom sastanka je ocijenjeno da je zabrinjavajuća izjava ministra ekonomije, Vladimira Kavarića da Vlada neće isplatiti otpremnine penzionisanim radnicima KAP-a zato što Zakon nije primjenljiv i zato što postoje nezvanične informacije da će se tražiti ocjena njegove ustavnosti, jer upućuje da Vlada neće poštovati zakon, odnosno da neće ispuniti zakonske obaveze.

“Takva namjera i ponašanje su najdirektnije djelovanje suprotno Ustavu i zakonu, kao i nepoštovanje zakonodavne nadležnosti Skupštine”, ocijenjeno je tokom sastanka.

Predstavnici 414 penzionera KAP-a trebalo bi da dobiju otpremnine u ukupnom iznosu od 5,45 miliona eura.

Bivši radnici su se ranije sastali i sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, koji je pozvao nadležna ministarstva da, ispunjavajući unutrašnje procedure Vlade, sprovedu zakonsku obavezu i isplate otpremnine bivšim radnicima KAP-a.

Nekadašnji radnici prethodnih dana su protestovali ispred važnih institucija u Crnoj Gori, tražeći isplatu otpremnina u skladu sa zakonom, koji je u julu prošle godine usvojen u Skupštini kao lex specialis.

Penzioneri KAP-a su, osim ispred zgrade predsjednika Crne Gore, protestovali pred zgradama Radio-televizije Crne Gore (RTCG), američke Ambasade i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: