"POČEĆE PREGOVORI SA ČEŠKOM BANKOM OKO FINANSIRANJA"

Skupština akcionara EPCG: Jednoglasno usvojen alternativni predlog A2A

Prema riječima Srđana Kovačevića, stekla se mogućnost da već naredne sedmice Elektroprivreda otpočne razgovore sa češkom Eksportnom bankom oko finansiranja
1 komentar(a)
Skupština akcionara, EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Skupština akcionara, EPCG, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 27.04.2016. 12:01h

Na 13.vanrednoj Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore jednoglasno je usvojen alternativni predlog italijanske kompanije A2A o spremnosti izdavanja korporativne garancije Elektroprivrede u korist finansijera projekta izgradnje bloka II termoelektrane "Pljevlja".

Alternativni predlog se razlikuje od osnovnog koji je predložilo Ministarstvo ekonomije samo u jednoj stavci – italijani su tražili da jedan od uslova donošenja pomenute odluke, pored dva koje je ministarstvo predložilo (usaglašavanje transakcijskih dokumenata i donošenje investicionih odluka) bude i taj da država i A2A prethodno usaglase međusobne odnose.

Usvajanjem pomenute odluke, prema riječima predsjednika Odbora direktora EPCG Srđana Kovačevića, stekla se mogućnost da već naredne sedmice Elektroprivreda otpočne razgovore sa češkom Eksportnom bankom oko finansiranja.

Prema njegovim riječima za pomenutu banku oba predloga su bila prihvatljiva i u narednih desetak dana očekuju da će se znati i cijena, pošto EPCG pokušava da dobije nižu cijenu od ponuđene.

Na sjednici su izabrani novi članovi Odbora direktora jer su prethodni, nakon ostavke Lorenca Đuzenija, razriješeni dužnosti. Članovi koji će tu funkciju obavljati do juna, kada se očekuje redovna Skupština akcionara, su Srđan Kovačević, Miodrag Čanović, dr Ranko Milović, dr Kenan Hrapović, kandidati koje je predložila država, i Franćesko Bečeli, Oreste Bramanti i Andrea Krena, kandidati A2A.

Prve tri tačke koje se odnose na osnivanje Crnogorskog elektrodistributivnog sistema Podgorica, prihvatanju nenovčanog uloga za pomenuto društvo i usvajanju izmjena i dopuna Statuta EPCG povučene su sadnevnog reda. Kako je pojašnjeno da bi se operativni sistem odvojio kao posebno pravno lice potrebno je da sve donesene odluke notar ovjeri. Međutim, notar je konstatovao da kod pet parcela postoji teret upisan na njih tako da one nijesu mogle biti unijete u nenovčani ulog Distribucije. Da bi se to ispravilo potrebno je više od dvadesetak dana, tako da je menadžment predložio da se te tačke povuku, jer bi bilo besmisleno donositi odluke koje ne mogu biti verifikovane.

Skupštini je prisustvovalo osam akcionara koji predstavljaju 98,79 odsto ukupnog kapitala društva.