Sindikat KAP-a podnio krivičnu prijavu: Krive Raičevića jer čekaju 70 stanova

Prijava zbog neizdavanja potvrde o izmirenim komunalijama za izgradnju zgrade za 70 bivših i sadašnjih radnika KAP-a
80 pregleda 4 komentar(a)
Srđan Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Srđan Raičević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.04.2016. 09:20h

Samostalni Sindikat radnika Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) podnio je juče krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv izvršnog direktora Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice Srđana Raičevića i NN lica iz Glavnog grada, zbog osnovane sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj zbog neizdavanja potvrde o izmirenim komunalijama za izgradnju zgrade za 70 bivših i sadašnjih radnika KAP-a na Tuškom putu.

U krivičnoj prijavi se navodi da su tuženi nanijeli ogromnu materijalnu štetu radnicima i izvođaču radova i prouzrokovali nenadoknadive zdravstvene probleme predsjedniku samostalnog Sindikata KAP-a Zoranu Miloševiću.

“Srđan Raičević je bio dužan da proslijedi Glavnom gradu ugovor o preuzimanju duga u visini obračunate naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za urbanisičku parcelu, kako bi se stekli uslovi za izdavanje tražene potvrde. NN lice iz Glavnog grada u dogovoru sa njim ne potpisuje taj ugovor, čime su kao saučensici počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja...”, piše u prijavi.

Raičević juče nije odgovarao na pozive i SMS poruku novinarke “Vijesti”.

U prijavi se navodi da je odlukom gradske Skupštine, samostalnom sindikatu KAP-a, bez naknade, preneseno pravo korišćenja na građevinskom zemljištu od 4.214 kvadrata, kao i naknada za komunalno opremanje pomenutog zemljišta, što sve zajedno predstavlja učešće Glavnog grada u izgradnji objekta.

Sindikat je, kako se navodi, od Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine 29. 7. 2013. dobio građevinsku dozvolu za izgradnju, ali je iz opravdanih razloga nijesu počeli u naredne dvije godine, te je istekla.

U prijavi, koju je podnio predsjednik samostalnog Sindikata KAP-a Zoran Milošević, navodi se da su 2015. izabrali finansijera i izvođača radova i da su ponovo zatražili građevinsku dozvolu 1. 9. 2015. godine. Sekretarijat je potom projektnu dokumentaciju uputio Agenciji za izgradnju i razvoj radi pribavljanja potvrde o izmirenim naknadama za komunalno opremanje.

“Dobijam poziv od Agencije... i 5. 10.2 015....potpisujem ugovor o iznosu i načinu izmirenja naknade za komunalno opremanje. Kako je naš Sindikat,... oslobođen plaćanja naknade za komunalno opremanje, u Agenciji mi je rečeno da je to sad gotova stvar i da se ugovor iz formalnih razloga šalje Glavnom gradu na potpis zbog preuzimanja duga po osnovu tih komunalija i nakon toga će se izdati potvrda o izmirenim komunalijama”, navodi Milošević u prijavi.

U međuvremenu je 70 bivših i sadašnjih radnika KAP-a, nakon sprovedenog javnog poziva, dobilo rješenje za kupovinu stana. Prema Pravilniku Sindikata, svaki od 70 radnika je bio dužan da u roku od 30 dana od potpisivanja predugovora izvrši uplatu od 30 odsto ugovorene cijene stana, što je u roku učinilo 67 radnika, dok troje to do sada nije uspjelo.

Nakon što u roku od 30 dana Sekretarijat nije izdao građevinsku dozvolu, iz Sindikata saznaju da Agencija još nije izdala potvrdu o izmirenim komunalijama. Direktor Agencije Srđan Raičević je na sastanku 12 .10. 2015, kako se navodi u prijavi, kazao da je predmet kod njega i da je u toku procedura rješavanja. Iz Sindikata su se sastali i sa v.d. sekretara za planiranje i uređenje prostora Oliverom Markovićem, “ali nijesu dobili uvjerljive razloge za neizdavanje dozvole”.

Na pisane urgencije glavnom administratoru i gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću, kako se navodi u prijavi, niko do danas nije odgovorio, te 25. 12. 2015. Upravnom sudu podnose tužbu zbog “ćutanja administarcije”.

Sud je 18. marta usvojio tužbu i naložio glavnom administratoru Glavnog grada (Goranu Petroviću) da u roku od 15 dana odluči po tužbi sindikalaca, što on nije učinio ni nakon njihove urgencije.

Zato su iz Sindikata Upravnom sudu protiv administratora podnijeli još jednu tužbu zbog “ćutanja administracije” sa zahtjevom za meritorno odlučivanje, a 25. aprila Upravnoj inspekciji MUP -a zahtjev za vršenje inspekcijske kontrole.

Tužba Upravnom sudu zbog “ćutanja administracije”

Sindikalci su početkom aprila saznali da je Sekretarijat 1. 10. 2015. donio zaključak o prekidu postupka za izdavanje građevinske dozvole, sa obrazloženjem da još nijesu uplaćene naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta. To ukazuje da je zaključak naknadno donesen, poslije saznanja da su krajem decembra podnijeli tužbu Upravnom sudu zbog “ćutanja administracije”, “i neistinito datiran na 1. 10. 2015. čime je neko želio da opravda svoj nerad i nepostupanje po zakonu o upravnom postupku”, što će biti predmet posebnog interesovanja nadležnih organa.

Bonus video: