Direktor CRBC-a pisao Brajoviću: Autoput kasni, dosta problema

Među neriješenim pitanjima su potraživanja države, izvođača radova i otvoreni sporovi
63 pregleda 92 komentar(a)
Ivan Brajović, autoput, Foto: Zoran Đurić
Ivan Brajović, autoput, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.04.2016. 05:55h

Izgradnja autoputa Bar-Boljare kasni zbog kombinacije više faktora, a posebno brojnih neriješenih pitanja među kojima su potraživanja države, izvođača radova i otvorenih sporova, priznali su predstavnici kineske kompanije CRBC koja izvodi radove.

Generalni direktor kompanije CRBC za Crnu Goru, Gao Liang u pismu ministru pomorstva i saobraćaja Ivanu Brajoviću demantuje ranije izjave iz Ministarstva saobraćaja da projekat izgradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa ne kasni.

“Ne možemo se složiti da izvođač snosi najveću odgovornost za kašnjenje projekta. Želimo da iznesemo naše mišljenje da je kašnjenje uzrokovano kombinacijom faktora, posebno brojnim neriješenim pitanjima - klijentova potraživanja, izvođačeva potraživanja i otvoreni sporovi”, navodi se u pismu koje su “Vijesti” dobile od izvora bliskih Brajoviću.

Pismo je u Ministarstvo stiglo 29. marta ove godine i potvrđuje da postoje problemi između Vladine Komisije za reviziju tehničke dokumentacije autoputa i CRBC-a.

“Posebno bismo željeli da naglasimo da je sadašnja komunikacija u posljednjih nekoliko mjeseci između klijenta, inženjera, Komisije za reviziju tehničke dokumentacije i izvođača značajno poboljšana i mogla bi biti još bolja. To bi uticalo na proces odobravanja glavnih projekata i njegovu bržu realizaciju”, naveo je Liang.

Komisija, čiji su članovi obavezani da ne pričaju o projektu autoputa, nije odobrila kineskoj kompaniji glavni projekat ni za jedan od 15 djelova prioritetne dionice. Pečat Komisije je uslov da CRBC preda zahtjev za građevinsku dozvolu kako bi počeli glavni radovi na prioritetnoj dionici dužine 41 kilometar. Iz resora Brajovića početak glavnih radova najavili su “ovih dana”.

“Vijesti” čekaju odgovor iz Ministarstva saobraćaja na pitanja koji su faktori uticali na kašnjenje izgradnje autoputa i zašto Ministrarstvo tvrdi da radovi ne kasne, dok kineski partneri imaju drugačiji stav.

Od 809,6 miliona eura kredita koji je Vlada uzela od kineske Eksim banke za prvu dionicu autoputa do sada su, kako su ranije kazali iz Ministarstva, izvođaču radova isplaćene dvije rate avansa od 161.915.471,22 eura. Izvođač radova trošio je novac na osnovna sredstva, alat i inventar (građevinske mašine i oprema, transportna sredstva, vozila, građevinski alat i inventar), radove na projektu (građevinski i projektantski radovi, materijal za izgradnju, dati avansi podizvođačima, konsultantske usluge, usluge zakupa zemljišta i opreme)...

Otkazali konferenciju za novinare na zahtjev Brajovića

CRBC je na zahtjev Brajovića otkazao planiranu konferenciju za novinare. Kinezi su namjeravali da novinare upoznaju sa napretkom u izgradnji autoputa.

“Ovim putem vas obavještavamo da je konferencija za medije otkazana. Blagovremeno ćemo vas izvijestiti o novom datumu i mjestu održavanja. Shodno ugovoru o projektovanju i izgradnji, posebno članu 1.12, informišemo vas da će konferencija za medije u vezi napretka projekta biti bez iznošenja bilo kakvih detalja koji mogu dovesti do povrede tajnosti podataka,” navodi se u pismu. Prema članu 1.12 obje strane u ugovoru su dužne da čuvaju poslovne i tehničke informacije u vezi projekta i mogu ih objaviti samo uz prethodni pisani pristanak obje strane.

CETI počeo da ispituje nulto stanje

Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) počeo je ove sedmice sa ispitivanjem nultog (zatečenog) stanja na mjestu gdje bi trebalo da počne gradnja autoputa. Ispitivanja nultog stanja životne sredine u okolini lokacija na kojima se planira ili obavlja određena aktivnost (proizvodnja, izgradnja, eksploatacija, tretman, itd.) su najčešće neophodna u procesu izrade studije o procjeni uticaja projekta na životnu sredinu. Cilj ispitivanja nultog stanja je definisanje stanja životne sredine prije izvođenja bilo kakvih radova, radi utvrđivanja kasnijeg eventualnog uticaja planiranih radova na kvalitet vazduha, voda, zemljišta, kao i na eventualno povećanje nivoa buke, radijacije i elektromagnetnog zračenja. Ispitivanja nultog stanja životne sredine obavljaju isključivo ovlašćene i akreditovane laboratorije. Za tu vrstu aktivnosti, u zavisnosti od vrste planirane aktivnosti i karakteristika lokacije, potrebno je minimum 15 dana, a za veće zahvate i više mjeseci.

Bonus video: