Marković najavio kontrolu 9.000 firmi sa jednim zaposlenim

“Nije logično da u Crnoj Gori imamo devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim. Šta je to? Prevara", poručio je predsjednik Vlade
9659 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2018. 15:35h

Premijer Duško Marković najavio danas, tokom sastanka sa privrednicima u Privrednoj komori, borbu protiv sive ekonomije i u narednoj 2019. godini kontrolu devet hiljada firmi koje, prema zvaničnoj evidenciji, posluju u Crnoj Gori sa samo jednim zaposlenim radnikom.

“Siva ekonomija je pogubna za, ne samo za ekonomski ambijent i održivost biznisa naših kompanija, već i za svijest našeg čovjeka. Ako nemamo odgovor na to pitanje mi naše ljude držimo na toj potrebi i u tom ambijentu. Moramo pokazati kao država da je rad “na crno” neetička ekonomija, nedostojanstvena i zakonom kažnjiva. Ne možemo klimati glavom onima koji pored vas rade nelegalno”, poručio je Marković pred više od 70 privrednika okupljenih na tradicionalnom Novogodišnjem skupu u Privrednoj komori Crne Gore.

On je stavio svima do znanja “koji rade nelegalno da uzimaju budućnost našoj djeci".

“Nije logično da u Crnoj Gori imamo devet hiljada kompanija sa jednim zaposlenim. Šta je to? Prevara. Ko to može u svijetu da ostvaruje profit sa jednim zaposlenim? Ne može. Dogovorio sam se sa predsjednikom Privredne komore da dobijemo od vas podršku i vidimo strukturu djelatnosti tih 9.000 firmi… Da li jedan kafić može raditi sa jednim zaposlenim ili restoran? Da li je logično u Ulcinju da tri preduzeća iz oblasti šumarstva imaju tri zaposlena? Nije logično, ni opravdano. To je krađa državnog novca. To je urušavanje naših resursa”, naglasio je Marković.

On je pozvao je privrednike da ne štede predstavnike izvršne vlasti, već da ukazuju na slabosti administracije i traže od njih ono što ministri ne vide iz svojih kabineta.

“Nema podijeljenih nadležnosti. Ovdje mora biti zajednički odgovor svake inspekcije pojedinačno i svih inspekcija zajedno, uključujući i privredni kriminal... Vjerujete da će to biti moj zahtjev i imperativ djelovanja u 2019. godini”, naveo je Marković podržavajući kritike Dragana - Purka Ivančevića, koji je ukazao na sivu ekonomiju u turizmu.

“Siva ekonomija u našem turizmu je na nivou, na žalost, koji razara tkivo zdravog dijela turističke privrede. Bolest je maligna. Ne možemo je liječiti tabletama ili vitaminima. U smještajnom dijelu je najizrazitija sa 60 odsto”, kazao je Ivančević, koji je predsjednik Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori.

Premijer je najavio da će Vlada predložiti Skupštini već tokom februara vanredno zasjedanje na kojem će kroz izmjene propisa biti oslobođeni privrednici komunalnih naknada i administrativnih taksi vrijednih na godišnjem nivou u iznosu od dva miliona eura.

“Tražim od Ministarstva finansija da što prije sačini predlog izmjena Zakona o PDV-u”, istakao je Marković.

Poslodavci iz hotelijarstva traže da hrana i piće koje se troši u hotelima bude oporezuvano po stopi od sedam odsto, a ne 21 odsto kakav je to sad slučaj.

Marković je, napomenuo, međutim, da njemu “nije logično, ni pravedno” da se na kafu u Šavniku koja se prodaje po cijeni od 60 centi plaća 21 odsto poreza na dodatu vrijednost (PDV), a da se primorju za kafu od tri eura plaća PDV po stopi od sedam odsto.

“Za 2019. projekcija ekonomskog rasta Ministarstva fiansija je 2,8 odsto zamislite. Kad bih znao da će ekonomski rast u 2019. iti 2,8 odsto, danas bi podnio ostavku”, poručio je Marković napominjući da poštuje konzervativan pristup ovog resora.

“To poštujem, ali me to ne zanima, bez obzira na rizike rasta. Hoću veći rast bez obzira što je snažna osnova. Na toj snažnoj osnovi treba da imamo ekonomski rast 4,1 odsto, a ne 2,8 odsto. To treba da bude naš zadatak”, zaključio je Marković.

Premijera su juče pred ulazom u zgradu Privredne komore dočekali nezadovoljni bivši radnici, a danas povjerioci “Radoja Dakića” koji više od deceniju čekaju isplatu izvršnih presuda. Marković im je poželio Novu godinu i najavio da će s njima razgovarati nakon praznika.

Golubović: Istovremeno smanjiti doprinose i povećati minimalnu zaradu

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, predložio je da se “minimalna zarada poveća uz istovremeno smanjenje doprinosa koji se obračunavaju teret poslodavaca”.

Navedeno rješenje bi, kako je dodao, obezbijedilo veću zaposlenost, a što bi u konačnom uticalo na osvarenje većih budžetskih prihoda po osnovu plaćanja poreza i doprinosa.

Sadašnja minimalna zarada iznosi 193 eura, a predlaže se već nekoliko mjeseci njen rast na 250 eura.

Gazda preduzeća “Čikom” Vladan Tabaš kazao je da više nema vremena za odlaganje, jer prema nekim istraživanjima preduzeća koja se u narednih 4-5 ne treansformišu u digitalna prestaće da postoje.

“To je vrlo alarmantno i upozoravajuće”, naveo je Tabaš.

Jovan Lekić, direktor kompanije Nall international ocijenio je da se niko u ovoj godini ne može pohvaliti produktivnošću svog rada. “Trenutno je na tržištu 40 hiljada nezaposlenih, a u realnom sektoru ovim ljudima u sali treba preko dvije hiljade radnika. Nešto nije u redu”, dodao je Lekić.

Maraš: Crnogorsko tržište je previše otvoreno

Direktora Plantaža Verica Maraš objasnila je da je crnogorsko tržište “previše otvoreno za makedonska i hrvatska vina”, iako je tržište susjedne Hrvatske za naša vina “prilično zatvoreno”.

Na domaćem tržištu vina Plantaža tokom ove godine bilježe rast prodaje od šest odsto, a na tržištu Kine 27 odsto.

“Po veličini smo 18- ti prodavac vina u Kini i na tom tržištu prodamo tri puta više nego sve ostale kompanije iz eks Yu republika”, objasnila je Maraš.

Nurković: Za Aerodrome se interesuje dvadesetak kompanija

Ministar pomorastva i saobraćaja Osman Nurković saopštio je da se dvadesetak renomiranih kompanija sa svih strana svijeta interesuje ozbiljno za koncesiju nad Aerodromima Crne Gore.

“Od Indije, Južne Koreje, Turske, Francuske itd...Ukoliko se Vlada odluči da usvoji konvesioni akt i pokrene proceduru vjerujemo da ćemo dobiti dobrog koncesionara I da će država imati velike benefite”, smatra Nurković.

Bonus video: