Koprivica: VDT da ispita dvomilionski poklon Nova Radovića tajkunima iz Splendida

"Radović je kršenjem zakonskih i stručnih standarda uštedio tajkunskom ortakluku Mićunović, a državnom budžetu uskratio dva miliona eura", rekao je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore
85 pregleda 3 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 25.04.2016. 14:05h

Nezakonito obračunavanje koncesione naknade za lutrijske igre na sreću, bezočni pritisci i smjena direktora Uprave za igre na sreću koji je opredijeljen za zakonitost, samo su vrh ledenog brijega kad je u pitanju kriminal i korupcija u oblasti igara na sreću, saopštio je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

"VDT mora hitno pravno intervenisati, a ne smije zaobići slučaj koji je na volšeban način mistifikovan - postupak dodjele koncesije za kazinske igre na sreću "Džek potu", Grbovićevoj firmi, kojoj su skandaloznim tumačenjem Nova Radovića, Generalnog direktora Direktorata za poreski i carinski sistem, ušteđena dva miliona zbog neplaćanja jednokratne naknade za dobijanje licence za priređivanje igara na sreću u kazinu "Rojal" u hotelu Splendid", istakao je Koprivica.

On je dodao da VDT treba da ispita dvomilionski poklon Nova Radovića "tajkunima iz Splendida".

"Pomenuto tumačenje prava može se okvalifikovati kao nesavjestan rad u službi. Radović je kršenjem zakonskih i stručnih standarda uštedio tajkunskom ortakluku Mićunović&Grbović, a državnom budžetu uskratio dva miliona eura. Grbović je pokušao iskoristiti pogodnosti zakona iz 2004. godine podnošenjem zahtjeva za dodjelu koncesije nekolika dana prije stupanja na snagu novog propisa decembra 2007. godine. Postupak za dodjelu koncesije firmi „Džek pot“ rješavan je i okončan tek kasnije Odlukom Vlade o dodjeli koncesije (br. 0313058 od 17.12.2009) i zaključenjem Ugovora o koncesiji (br. 02/01-158/2 od 5.12.2010). Ovi akti, kojima se okončava postupak i situacija, ispravno regulišu plaćanje pomenute naknade po novom zakonu, zbog toga što novi zakon nije predvidio ultraaktivno djelovanje starog zakona, tj. u prelaznim odredbama novog zakona nije uopšte regulisano da se započeti, a nedovršeni predmeti (kakav je ovaj) imaju završiti po starom propisu. Sve je to degradirano skandaloznim rešenjem Radovića iz 2015. (br: 04-6896/1-2015) kojim se usvaja žalba „Džek pota“ na rješenje o plaćanju naknade. Kao što vješt šibicar zatura kuglice, tako i promafijaški tumač prava zatura zakonsku obavezu plaćanja dvomilionske naknade u pojmovnoj magli satkanoj od pravničkog uvijanja o retroaktivnosti, ali i od nepoznavanja i nerazlikovanja pojmova retroaktivnosti i retrospektivnosti, zatim tzv. prave retroaktivnosti i tzv. kvaziretroaktivnosti", kazao je Koprivica.

Po njegovim riječima, princip zaštite stečenog prava primjenjuje se samo ako se radi o kompletno dovršenim pravnim situacijama po starom propisu.

"Da bi postojalo stečeno pravo, mora biti okončan proces sticanja prava, što ovdje nije bio slučaj prije stupanja na snagu novog zakona. U momentu stupanja na snagu novog zakona nije bio pravosnažno okončan postupak dodjele koncesionog prava kao postupak primjene pravne norme, niti su prelazne odredbe novog zakona dopustile rešavanje zatečenih predmeta prema slovu i duhu starog zakona. Nikakvo subjektivno pravo „Džek pot“ nije stekao na osnovu odluka nadležnog organa, pa da se ono brani od navodnog dovođenja u pitanje zbog kasnije promjene propisa, po kojem to pravo ne bi moglo nastati. Nema naknadnog mijenjanja pravne posljedice koja je bila na snazi, već bi se radilo o legalnom redefinisanju pravne posljedice koja do pravno relevantnog momenta nije nastupila. Nikakva pravna posljedica nije bila na snazi da bi se štitila pozivom na zabranu retroaktivnosti", objasnio je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica tvrdi da se ovdje radi o tzv. kvaziretroaktivnosti, koja počiva na razlikovanju završenih predmeta od predmeta u toku, a kod ovih drugih se prednost daje društvenoj svrsishodnosti u vidu afirmacije novih propisa i politika kojima se zahvataju situacije planirane prema starom propisu, ali koje su u vrijeme donošenja novog propisa nedovršene bez odluke nadležnog organa i bez prelazne odredbe o završetku po starom propisu.

"Produženo i ultraaktivno djelovanje starog propisa, bez prelaznih odredaba u novom propisu, a na temelju tumačenja Nova Radovića krši principe zakonitosti, svrsishodnosti i jednakosti. Postupanje državne uprave mora biti zasnovano na propisu koji važi u trenutku preduzimanja postupanja. Jednako se moraju regulisati identične situacije koje se dovršavaju za vrijeme važenja jednog propisa. Protezanje starog propisa, bez prelaznih odredaba u novom, obesmišljava planirane socijalne svrhe nove regulative i podređuje legitimni javni interes špekulativnom interesu tajkuna. VDT mora procesuirati ovo flagrantno bezakonje i nanošenje velike štete državnom budžetu", zaključio je Koprivica.

Bonus video: