Što ne hapse one što su dozvolili krađu za KAP

Potrubač nakon sedam mjeseci oslobođen optužbi, a niko drugi nije pozvan na odgovornost. Krađa struje bila početkom 2013. godine
83 pregleda 10 komentar(a)
Dmitrij Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Dmitrij Potrubač, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.04.2016. 06:42h

Bivši finansijski direktor Kombinata aluminijuma Dmitrij Potrubač, koji je tužio Crnu Goru zbog hapšenja 2013. godine, za “Vijesti” kaže da bi bilo ispravno sprovesti istragu o tome na osnovu čega je i kako tužilaštvo pokrenulo postupak protiv njega, zbog toga što je KAP krao struju iz evropske interkonekcije, a članovi Odbora direktora KAP-a i osobe koje su donosile odluke, nijesu ni razmatrane kao eventualni krivci.

On je kazao da su Vlada i ministar ekonomije Vladimir Kavarić tada znali kako se KAP snabdijeva strujom, kao i da se neovlašćeno korišćenje struje iz sistema EU nije moglo desite bez saradnje sa državnom kompanijom Crnogorski elektroprenosni sistem. U vrijeme krađe električne energije početkom 2013. godine premijer je Milo Đukanović.

“Suprotno zakonima sam bio pritvoren, a zatim predmet sedmomjesečne istrage i optuživan za paradoksalno krivično djelo - krađu električne energije iz evropskog elektroenergetskog sistema od 9,6 miliona eura”, rekao je Potrubač.

Nakon hapšenja u drugoj polovini 2013, zbog sumnje da je omogućio krađu struje u vrijednosti 9,5 miliona eura u korist KAP-a a na štetu CGES-a, Potrubač je bio u pritvoru sedam dana a zatim je sedam mjeseci imao ograničeno kretanje. Početkom 2014. godine tužilaštvo je odustalo od njegovog gonjenja zbog nedostatka dokaza. Zbog svega toga Potrubač je nedavno podnio tužbu Osnovnom sudu protiv države od koje traži nadoknadu štete od 4,76 miliona eura.

  • Da li ste znali da KAP u prvoj polovini 2013. mimo uobičajene poslovne prakse u regionu nezakonito povlači i troši tuđu električnu energiju van okvira Crne Gore?

U skladu sa Zakonom o privrednim društvima, Statutom KAP-a, Pravilnikom poslovanja Odbora direktora KAP, kao i službenim ovlašćenjima, nijesam bio odgovorno lice KAP-a, pa, prema tome, nijesam posjedovao ovlašćenja da donesem odluku o isključenju i zaustavljanju fabrike. Nijesam bio odgovoran za donošenje odluke o zaključivanju ugovora o isporuci električne energije; de fakto, takođe, nijesam učestvovao u procesu snabdijevanja KAP-a električnom energijom. Donošenje odluka ove vrste je bilo u nadležnosti Odbora direktora KAP-a, čiji član nijesam bio...

Nijedan od svjedoka ispitanih u istražnom postupku, a takođe nijedan dokument koji je bio na raspolaganju Osnovnog državnog tužilaštva, a koji je dostavljen u istražnom postupku, nisu potvrdili stav Osnovnog državnog tužilaštva, prema kojem je finansijski direktor bio odgovorno lice u KAP-u... Državnom tužilaštvu je nesumnjivo i prije pokretanja istrage bilo poznato da je tehnički neizvodljivo da KAP uzima električnu energiju direktno od mreže operatera i da je samo CGES mogao to da uradi. Ovo je bilo potvrđeno i u toku istrage, o čemu govori izjava Ljuba Kneževića, tadašnjeg izvršnog direktora CGES-a, koji je izjavio da KAP nijednom svojom radnjom nije doprinio dobijanju električne energije preko takozvane „interkonekcije“, odnosno da se KAP nije sam priključio i da je električna energija stizala u KAP uz saglasnost Vlade. Osim toga, sva električna energija koja je stigla u KAP u spornom periodu (bez postojanja odgovarajućeg ugovora) je bila registrovana na propisan način i usaglašena od strane odgovornih - predstavnika KAP-a i CGES-a. Imajući ovo u vidu, nije moglo biti ni govora o nezakonitom oduzimanju električne energije od strane KAP-a...

Osim ovoga, ministar ekonomije Vladimir Kavarić je odlično bio upoznat sa situacijom i načinima obezbjeđivanja električne energije za KAP. Pretpostavljam da je ovo bilo poznato i tužilaštvu, ali bez obzira na sve to protiv mene je pokrenut krivični postupak.

  • Ko je najviše doprinio Vašem hapšenju, crnogorski ministri i premijer Đukanović, ili možda neke bivše kolege iz KAP-a koji su zastupali interese države?

Teško mi je odgovoriti na to pitanje, ali da bi se pokrenuo postupak protiv očito nevinog čovjeka treba imati određenu uvjerenost da će takve radnje proći nekažnjeno. Zato smatram da bi bilo ispravno sprovesti istragu o tome na osnovu čega je i kako Tužilaštvo, nemajući nikakvog osnova, pokrenulo postupak protiv mene, jer se ni u trenutku mog hapšenja, ni kasnije u toku istrage, nije pojavio niti se mogao pojaviti nijedan dokaz koji bi tužilaštvu dao osnov da smatra da je finansijski direktor mogao dati nalog za prekid proizvodnje ili za otuđivanje električne energije iz Evropskog energetskog sistema. A pri svemu tome, lica koja su odgovorna po crnogorskom zakonu, odnosno članovi Odbora direktora i lica koja su donosila odluke, čak nisu ni razmatrani od strane tužilaštva kao eventualni krivci.

  • Da li je Vaš odštetni zahtjev u iznosu od 4,76 miliona pred Osnovnim sudom, za naše prilike, ipak, možda preambiciozno postavljen? Da li znate da sličan iznos za povredu ugleda i duševne bolove u Crnoj Gori nikad nije dosuđen, niti isplaćen?

U mom slučaju traženi iznos je slaba kompenzacija za štetu koja mi je nanesena i ja bih da mogu bez razmišljanja mijenjao sav traženi iznos za to da se ništa od ovoga nije ni desilo. Ali kao što sam već rekao, crnogorski pravosudni organi su izvršili veoma ozbiljan prekršaj i trebalo bi da to barem ne ostane nekažnjeno. Stvaranje određenog presedana je najbolja zaštitna vakcina za eventualna ponavljanja sličnih prestupa u Crnoj Gori.

  • Gdje sada radite i čime se bavite?

Trenutno nijesam zaposlen. Veoma je teško naći posao, a naročito u oblasti finansija, kada se jednostavnom pretragom interneta može doći do informacije da sam hapšen i otpuživan za krupnu krađu. Moja poslovna reputacija je nepopravljivo narušena i teško će biti ponovo je izgraditi. Bavim se ličnim pitanjima i pokušavam da saniram nepopravljivu štetu nanesenu meni i mojoj porodici usljed svih navedenih zbivanja. Sa nekima od bivših kolega se ponekad čujem.

Stečaj državi donio dugove, a gazdi korist

  • Šta mislite da li bi KAP danas uopšte proizvodio aluminijum da je ostao CEAC-a?

Naravno da bi proizvodio. KAP i sada proizvodi aluminijum, jednostavno je realizovan plan restrukturiranja koji smo mi pripremili još prije uvođenja stečaja. U KAP-u ne postoji ništa specijalno, sasvim je jasno koji su troškovi i od čega oni zavise.

Nije mi jasno šta je sa ekonomske tačke gledišta dobila država Crna Gora time što je uvela stečaj, osim što je platila garancije, dobila mnogobrojne tužbe i jedino što sada taj pozitivni novčani tok koji, kako shvatam, generiše KAP, koriste novi vlasnici, dok dugove plaćaju građani nakon što je Vlada isplatila garancije. Prema mom mišljenju uvođenje stečaja je bio populistički korak koji Crnoj Gori nije donio ništa pozitivno, već samo određenim zainteresovanim licima koja se uspješno koriste situacijom.

Privremena uprava prije stečaja obustavila otpremu metala

Ministarstvo finansija je 14. juna 2013. pokrenulo predstečajni postupak za KAP, dok je ročište za usvajanje odluke o uvođenju konačnog stečaja bilo zakazano za 16. jul 2013. Upravljanje u KAP-u je preuzeo privremeni stečajni upravnik, koji je odmah zaustavio otpremu metala i preuzeo cjelokupno upravljanje finansijama, dok je odgovornost za nastavak proizvodnje ostala na izvršnom direktoru Juriju Moisejevu.

"Drugim riječima, Moisejev je bio dužan da obezbijedi proizvodnju aluminijuma bez novca i sa nevelikim zalihama sirovina. U nastaloj situaciji, Odbor direktora (u kojem su 3 od 5 članova bili iz CEAC-a) je donio odluku o razrješenju Moisejeva i imenovao za Izvršnog direktora na mjesec Dragana Mijovića. CEAC je uradio sve što je bilo u njegovoj moći kako bi se strane dogovorile uz obostrano prihvatljive uslove. Između ostalog, uspješno je postignut dogovor sa bankom VTB Austrija o tome da ne blokira račun i ne oduzme cjelokupan priliv od prodaje metala... Međutim, privremena stečajna uprava je na sve načine izbjegavala mirno regulisanje nastale situacije i nastavljala da eskalira konflikt. Uprava, koju su predstavljali stečajni upravnik Veselin Perišić i izvršni direktor Dragan Mijović, je obustavila otpremu metala, čime je prekršila postojeći ugovor sa ekskluzivnim kupcem, kao i prava banke u dijelu koji se tiče obezbjeđenja po kreditnom ugovoru“, naveo je Potrubač.

Bonus video: