Trasa autoputa izazovna i zahtjevna za projektante

"Prosjek projektovanja kod tako velikih kapitalnih projekata, sa vrlo zahtjevnom morfologijom terena i velikim brojem objekata na trasi je, od devet do 12 mjeseci“, rekli su agenciji Mina-business odgovarajući na pitanje kada će biti završen glavni projekat za izgradnju autoputa Bar-Boljare
60 pregleda 5 komentar(a)
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
autoput mašine, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 24.04.2016. 11:55h

Izvođač radova na autoputu Bar-Boljare obavlja aktivnosti prema svom programu, tako da su tempo i dinamika realizacije pojedinih, uključujući izradu glavnog projekta, njegova odgovornost, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Predstavnici Ministarstva su kazali da činjenica da na trasi postoji veliki broj mostova i tunela, govori o izazovima i zahtjevima za projektante, a sa druge strane o stepenu odgovornosti i obimu posla i za Državnu komisiju za reviziju tehničke dokumentacije.

"Prosjek projektovanja kod tako velikih kapitalnih projekata, sa vrlo zahtjevnom morfologijom terena i velikim brojem objekata na trasi je, od devet do 12 mjeseci“, rekli su agenciji Mina-business odgovarajući na pitanje kada će biti završen glavni projekat za izgradnju autoputa Bar-Boljare.

Oni su naveli da samo izrada potrebnih geodetskih podloga i izvođenje geotehničkih istražnih radova sa odgovarajućim elaboratima, traje oko šest mjeseci.

"Iz tih razloga, izrada projektne dokumentacije za izgradnju prioritetne dionice autoputa, dužine oko 41 kilometar, realizuje se sukcesivno, po podsekcijama kojih ima 15, na način da se prioritet daje onim objektima za čiju gradnju je potrebno duže vrijeme, odnosno raniji početak, kako bi bili izgrađeni u ugovorenom roku“, precizirali su predstavnici Ministarstva.

Oni su kazali da se projekti za izgradnju sistema napajanja, rasvjete, telekomunikacija i komandnih centara za upravljanje autoputem, koji su zajednički za cijelu dionicu, praktično rade u drugom dijelu realizacije projekta, paralelno sa izvođenjem građevinskih radova.

Iz Ministarstva su, odgovarajući na pitanje da li će se mijenjati trasa autoputa, naveli da izvođač radova, u skladu sa zaključenim ugovorom, ima pravo da predloži u pisanoj formi uz obrazloženje, izmjene koje bi po njegovom mišljenju mogle da ubrzaju završetak, smanje troškove investitora vezane za izvođenje, održavanje i eksploataciju, povećaju efikasnost ili vrijednost završenih radova u korist investitora ili bile od koristi investitoru na neki drugi način.

"Investitor, u daljem postupku, odlučuje prema definisanoj ugovornoj proceduri, ne dovodeći pri tome, ni u jednom trenutku, u pitanje zaštitu svojih interesa, bezbjednost, kvalitet i dugotrajnost radova“, kazali su iz Ministarstva.

Radovi na prioritetnoj dionici autoputa Bar-Boljare, od Smokovca do Mateševa, kako je saopšteno ranije, trebalo bi da se intenziviraju ovih dana.

Glavni izvođač radova je kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC).

Gradnja prioritetne dionice počela je 11. maja prošle godine i od tada kreće rok od četiri godine koji Kinezi imaju za završetak radova.

Izgradnja autoputa koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Exim banke pozajmljena su 944 miliona dolara, na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Communications Construction Company (CCCC).

Bonus video: