Uvoz hrane 1,2 miliona eura dnevno, uvoz duvana u padu

Ukupan izvoz iznosi 363 miliona, a uvoz je dvije milijarde i 336 miliona
608 pregleda 0 komentar(a)
Trgovinski deficit skoro dvije milijarde, Foto: Arhiva "Vijesti"
Trgovinski deficit skoro dvije milijarde, Foto: Arhiva "Vijesti"

Crna Gora je za jedanest mjeseci ove godine uvezla hrane u vrijednosti 405 miliona eura ili 18 miliona više nego u istom periodu prošle godine. Kada se ovogodišnji uvoz podijeli sa brojem dana, dolazi se do podatka da je dnevno trošeno 1,2 miliona eura uvozne hrane.

Uvoz mesa i mesnih prerađevina iznosi 97 miliona eura i za pet miliona je veći nego lani, dok je uvoz voća i povrća povećan za tri miliona, na 64 miliona. Uvoz žitarica i proizvoda od žita povećan je za šest miliona, na 58 miliona. Potrošnja uvoznog mlijeka i mliječnih proizvoda neznatno je povećana na 49 miliona eura, kao i ribe na 17,8 miliona eura. Uvoz živih životinja povećan je za dva miliona, na 22 miliona. Došlo je do manjeg pada uvoza šećera na 9,6 miliona i kafe i začina na 31 milion. Uvozne stočne hrane potrošeno je 17 miliona ili dva miliona više, dok je na uvoz ostalih namirnica potrošeno 37 miliona ili dva miliona više.

Izvoz hrane istovremeno je pao sa 23,8 na 21,1 miliona eura. Do ovog pada došlo je zbog ogromnog smanjenja izvoza brašna i žitarica koji je u 11 mjeseci prošle godine vrijedio 5,4 miliona a ove godine je iznosio svega 472 hiljade eura. Izvoz mesa i mesnih prerađevina pao je za 500 hiljada eura. Porastao je izvoz voća i povrća sa 5,1 na 8,3 miliona eura.

Ukupan crnogorski izvoz vrijedio je 363,9 miliona eura, dok je uvoz u istom periodu bio 2,33 milijarde eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je veći za 8,6 odsto, a uvoz za 12,8 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,6 odsto i manja je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 16,2 odsto.

Legalni uvoz duvana u padu za 35 odsto

Uvoz duvana i duvanskih proizvoda za ovih 11 mjeseci iznosio je 8,8 miliona eura, dok je u istom periodu lani bio 13,6 miliona eura. To je pad od 35,5 odsto.

Od avgusta prošle godine, nakon trećeg povećanja akciza za godinu dana, došlo je do ogromnog rasta crnog tržišta duvanskih proizvoda. To je značajno smanjilo državne prihode i stvorilo prostor za veliku zaradu organizatorima crnog tržišta.

Vlada je tek u julu ove godine priznala da je pogriješila i dijelimično smanjila akcize na duvan. Prema izjavama zvaničnika to je uticalo na smanjenje sivog tržišta, ali je on i dalje veoma prisutan.

Bonus video: