APELACIONI SUD POTVRDIO PRESUDU

NLB banka fondu Trend mora platiti milion eura

Problem je nastao što je NLB banka umjesto novca sa računa DZU Trend, naplatila potraživanje od fonda Trend, koji je posebno akcionarsko društvo, a kojim je istoimeno DZU samo upravljalo
739 pregleda 0 komentar(a)
Novac stekla bez osnova: NLB banka, Foto: Vesko Belojević
Novac stekla bez osnova: NLB banka, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.12.2018. 17:56h

Apelacioni sud odbio je kao neosnovanu žalbu NLB i potvrdio presudu Privrednog suda donijetu krajem prošle godine da ta banka na ime sticanja bez osnova isplati fondu Trend skoro milion eura.

To je naslijeđeni spor sadašnjeg vlasnika Trenda Blagote Radovića (vlasnika građevinske kompanije Zetagradnja) koji je nastao još prije 5-6 godina kada je fondom sa svojom istoimenom privatnom firmom DZU Trend rukovodio Mihailo Madžarović. Predmet spora je bio novac koji je potrošila Madžarovićeva privatna firma, a taj novac u korist banke u krajnjem pokriven je iz novca fonda Trend.

Od milion eura koje banka mora da plati 290,5 hiljada su kamate koje su se obračunavale na dva iznosa glavnice od 290,5 hiljada i 410,48 hiljada eura, počev od 21. februara 2013. godine do konačne isplate.

Presuda je postala pravosnažna nakon odluke vijeća Apelacionog suda koji je, između ostalog, utvrdio da se shodno odredbama statuta Trenda imovina fonda, tužioca u ovom sporu „ne može od strane društva za upravljanje koristiti za garancije, odnosno, pokrivanje sopstvenih obaveza društva za upravljanje investicionim fondom Trend“.

Problem je nastao što je NLB banka umjesto novca sa računa DZU Trend, naplatila potraživanje od fonda Trend, koji je posebno akcionarsko društvo, a kojim je istoimeno DZU samo upravljalo.

Apelacioni sud je utvrdio da „ne stoje navodi žalbe tuženog da je tužena imala saglasnost tužioca da sredstva sa računa tužioca prenese na račun tužene, s obzirom na to da je imala saglasnost izvršnog direktora DZU Trend Mihaila Madžarovića“.