Garancije za As pod lupom Katnića

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom marta podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su utvrdili da nije validna garancija ruske Sber banke od tri miliona eura, koja je priložena uz aneks ugovora za As
3 komentar(a)
hotel AS, Foto: Vuk Lajović
hotel AS, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.04.2016. 17:57h

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom privatizacije hotela As u Perazića dolu, saopštili su “Vijestima” iz tužilaštva.

"Predmet je u fazi izviđaja", rekli su iz Specijalnog državnog tužilaštva odgovarajući na pitanja "Vijesti" da li je Specijalno tužilaštvo formiralo predmet povodom privatizacije, odnosno datih garancija za hotel As u Perazića dolu, u kojoj je fazi predmet i da li je tim povodom neko saslušan.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je početkom marta podnijelo krivične prijave protiv šest osoba jer su utvrdili da nije validna garancija ruske Sber banke od tri miliona eura, koja je priložena uz aneks ugovora za As.

Krivične prijave su podnijete protiv predstavnika investitora (kompanija Montena invest i Nega turs) Dejana i Nedeljka Gardaševića, Vladislava Popovića, Viktora Mazanova i dva NN lica.

Investitori, međutim, tvrde da je garancija validna i da su Sber banku izabrali na predlog Vlade. Protiv Sber banke su u Rusiji podnijeli tužbu jer je, kako su naveli, oštetila njihove fime u toj državi zbog garancije.

As je prodat firmi Nega turs u maju 2002. za pet miliona maraka uz obavezu da ulože 22 miliona maraka i da hotel završe do kraja 2003. Obaveze nijesu ispunjene ni nakon 12 godina, pa je potpisan aneks ugovora. Ministarstvo je početkom godine pokrenulo procedure raskida ugovora i naplate bankarske garancije.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović je početkom sedmice na kontrolnom saslušanju na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet rekao da je tekst garancije dostavljen Tenderskoj komsiji i Ministarstvu finansija i CBCG da bi provjerila bonitet Sber banke. Iz CBCG su kazali da nijesu ocjenjivali validnost garancije jer za to nijesu ovlašćeni niti imaju obavezu.

Gvozdenović je poslanicima priznao da je resor kojim rukovodi pokušao da prepiše hotel As na Budvansku rivijeru, iako ugovor još nije raskinut i da je budvanska Uprava za katastar odbila da to uradi. On je kazao da će u slučaju raskida ugovora za izgradnju hotela As pravosudni organi utvrditi koliko će novca morati da isplati država investitoru.

Bonus video: