Inspekcija upozorila Akva Montu: Plate radnicima ili zatvaranje

Kako su „Vijestima“ kazali u Upravi za inspekcijske poslove, Inspekcija rada je posljednji put nadzor obavila 13. aprila, a prije toka još nekoliko puta
169 pregleda 19 komentar(a)
Akva Monta, Foto: Dragana Šćepanović
Akva Monta, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 23.04.2016. 17:50h

Inspekcija rada će privremeno zabraniti rad fabrici vode Akva Monta u Lipovu ako radnicima ne budu isplaćene zaostale zarade sa pripadajućim doprinosima.

U toj fabrici, koju kontroliše Atlas grupa Duška Kneževića sa povezanim firmama iz inostranstva, radnici nijesu primili zarade od juna prošle godine, a doprinosi im nijesu uplaćivani od juna 2013.

Kako su „Vijestima“ kazali u Upravi za inspekcijske poslove, Inspekcija rada je posljednji put nadzor obavila 13. aprila, a prije toka još nekoliko puta.

Inspektori su više puta donosili rješenja kojima su naložili poslodavcu da otkloni utvrđene nepravilnosti u vezi sa isplatom zarada zaposlenima i uručivanjem obračuna zarada shodno zakonskim propisima, kao i uplatom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Ta rješenja, tvrde u Upravi za inspekcijske poslove, djelimično su izvršavana, uglavnom u dijelu isplate zarada zaposlenima.

„Kako poslodavac nije u cjelosti postupio po donijetim rješenjima, a novčane kazne nijesu dale očekivani efekat, Inspekcija rada je poslodavcu najavila izricanje mjere privremene zabrane rada, ukoliko ubrzo ne izvrši isplatu zaostalih zarada sa pripadajućim doprinosima. Poslodavac je u pisanom obraćanju Inspekciji rada iznio uvjerenje da će obezbijediti sredstva za isplatu zarada, jer se očekuje veći prihod od prometa vode u periodu koji slijedi pred nastupajuću turističku sezonu, a tako će se, prema njegovom uvjerenju, prevazići nastala situacija“, kažu iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su dodali, Inspekcija rada će pratiti razvoj događaja i preduzimati dalje mjere u zavisnosti od stepena realizacije obaveza poslodavca.

Radnici tvrde da im je direktor Miroslav Cimbaljević pod prijetnjom otkaza zabranio svaku komunikaciju s novinarima.

Kako kažu, tokom marta su proizveli oko pola milona flaša od 0,5 i 1,5 litra.

„Pristali smo da radimo jer su nam obećali da ćemo, ukoliko završimo planirani posao 2. aprila dobiti dvije plate. Sve smo odradili prema dogovoru, ali od isplate nije bilo ništa niti ima nagovještaja kada će.

Imamo informaciju da je Inspekcija rada, koja ju pozvao jedan naš bivši kolega, obavila kontrolu i zaprijetila zatvaranjem fabrike”, rekao je jedan od radnika kolašinske fabrike.

Cimbaljević je na pitanja „Vijesti“ odgovorio SMS-om u kojem navodi da je na bolovanju do naredne sedmice i da zbog zdravstvenih problema ne može da daje izjave za medije.

Bonus video: