Leković: Crna Gora nije spremna za turističku sezonu

"Država ovdje mora pod hitno da napravi zaokret, obezbjedi kvalitetnije usavršavanje i obrazovanje u turizmu, osnivanjem kvalitetnih ustanova za turizam, kako bi u narednom periodu mogli da se oslonimo na domaće kadrove, koji će činiti okosnicu turizma, i pritom biti pravi reprezenti naše zemlje", rekao je Leković
82 pregleda 5 komentar(a)
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Momčilo Leković, Foto: Demokrate
Ažurirano: 23.04.2016. 12:05h

Dok region ubrzano radi na tome da iskoristi promjene na globalnoj turističkoj mapi, vlastodržci svojom nesposobnošću i korupcionaškim motivima anuliraju sve prednosti i prirodne uslove koje naša zemlja posjeduje i zbog kojih se izdvaja u regionu i Evropi, kazao je pomoćnik direktora Demokrata Momčilo Leković.

"Nacrt plana za obalno područje pokazao je u kom smjeru razmišlja vlast kada je u pitanju budućnost primorja i kada su u pitanju preostali resursi i turistički potencijali – betonirati, prodati u bezcijenje, nezakonito dati u zakup i industrijalizovati najljepše dijamante naše obale, pritom devastirajući preostalu netaknutu baštinu. Sadašnjost je takođe turistički siva, ovo je izborna godina, u kojoj se vlastodržci zaduženi za turizam po potrebi transforimišu u građevinare i investitore, a Crna Gora u veliko gradilište, što će naravno još više povećati glavne probleme tokom sezone, ili bolje reći glavne „adute“ ove vlasti, konkretno saobraćajne gužve i komunalne probleme, kazao je Leković.

On je dodao da je Zakon o strancima otvorio pandorinu kutiju problema po pitanju kvalifikovane domaće radne snage i pokazao koliko su nadležni zapostavili domaći kadar u turizmu.

"Država ovdje mora pod hitno da napravi zaokret, obezbjedi kvalitetnije usavršavanje i obrazovanje u turizmu, osnivanjem kvalitetnih ustanova za turizam, kako bi u narednom periodu mogli da se oslonimo na domaće kadrove, koji će činiti okosnicu turizma, i pritom biti pravi reprezenti naše zemlje. Sada kada će pored Kotora, sasvim izvjesno kruzing turizam zaživjeti i u drugim gradovima na primorju, očuvanje i revitalizacija kulturne baštine mora biti jedan od prioriteta. Svjedoci smo propadanja i devastacije brojnih spomenika kulture, koje i samo slovo zakona štiti, a o koje se obrušavaju upravo oni koji su dužni da se staraju o njima. Činjenica da kulturna blaga zamjenjuju i devastiraju privatni kamenolomi, porazna je našu zemlju. Sada kada je sezona gotovo na pragu i kada u našu zemlju stižu prvi turisti, na osnovu sagledavanja kompletne slike i brojnih problema sa kojima se već sada suočavamo, možemo zaključiti da definitivo nismo spremni ni za ovu sezonu, i da su vlastodršci i ovoga puta zakazali pri rješavanju gorućih problema, koji će svakom stranom turisti i ove godine pokazati pravu sliku „balkanskog Monaka“ – kako našu zemlju vole da zovu, upravo ovi isti nesposobni vlastodršci", zaključio je Leković.

Bonus video: