PKCG: Turizam i ekonomija zavise od snabdijevanja vodom

Članovi Odbora su saopštili da bi trebalo napraviti sveobuhvatnu tehno-ekonomsku analizu sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za cijelu državu
54 pregleda 0 komentar(a)
Voda, Foto: Weneedfun.com
Voda, Foto: Weneedfun.com
Ažurirano: 22.04.2016. 12:11h

Kvalitetno snabdijevanje vodom uslov je za ozbiljan razvoj turizma i ekonomije Crne Gore, ocijenjeno je na sjednici Odbora Udruženja komunalne privrede Privredne komore (PKCG).

Članovi Odbora smatraju da bi vodosnabdijevanje crnogorskog primorja trebalo posmatrati kao jedinstven sistem, koji pored Regionalnog čine i šest lokalnih vodovoda, u Budvi, Kotoru, Herceg Novom, Tivtu, Ulcinju i Baru.

Oni su, na sjednici posvećenoj saradnji između Regionalnog i vodovodnih i kanalizacionih preduzeća primorskih opština, naveli da se njihovi odnosi konstantno unaprijeđuju.

Članovi Odbora su saopštili da bi trebalo napraviti sveobuhvatnu tehno-ekonomsku analizu sistema vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda za cijelu državu.

Oni su pozdravili namjeru Regionalnog vodovoda da poveća kapacitete, jer je to dodatni potencijal razvoja u tom sektoru.

Na sjednici je ocijenjeno i da je bez sistemskih zakona teško napraviti značajan iskorak u komunalnoj djelatnosti, zbog čega PKCG apeluje na usvajanje regulative i uvažavanje sugestije privrednika.

Članovi Odbora smatraju i da bi kroz zakonsku regulativu trebalo predložiti uspostavljanje regulatora i metodologije cijena usluga vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda.

„Neophodno je ući u podizanje performansi vodovodnog sistema, što podrazumijeva smanjenje tehničkih gubitaka i povećanje efikasnosti, a iziskuje investicije“, navodi se u saopštenju PKCG.

Na sjednici je ocijenjno da se poslovanje mora uskladiti sa standardima kvaliteta, što če u velikoj mjeri doprinijeti rješavanju problema.

Bonus video: