Žele da se istraže sumnjivi ugovori

Skupština akcionara A2A biće održana 7. juna umjesto 18. maja. MANS očekuje privođenje i članova borda direktora EPCG
60 pregleda 2 komentar(a)
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.04.2016. 06:03h

Odbor direktora A2A odlučio je da za 7. jun odloži vanrednu i redovnu skupštinu akcionara italijanske kompanije, da bi se, kako je objašnjeno, sprovela istraga i uradila potrebna procjena u vezi sa konsultantskim ugovorima za Elektroprivredu Crne Gore zbog kojih je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko.

Odbor direktora A2A, Vladinog partnera u EPCG, ocijenio je da je potrebno da se odloži redovna i vanredna skupština akcionara koja je bila zakazana za 18. maj, iako nema promjena u konsolidovanim ili odvojenim finansijskim izvještajima A2A koji su na dnevnom redu, niti se mijenja predlog za podjelu dividende. Isplata dividende akcionarima A2A od 4,1 cent po dionici (ukupno 126 miliona) počeće 22. juna

Iz A2A su podsjetili da je Bjanko uhapšen 15. aprila i da mu je određen pritvor od 30 dana.

“A2A izražava zaprepašćenje i žaljenje zbog restriktivnih mjera protiv bivšeg finansijskog direktora”, saopštili su iz kompanije.

Bjanko je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa naplatom višemilionskih provizija od EPCG za konsultantske usluge, a u korist italijanskih firmi A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano.

Koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a, Ines Mrdović, saopštila je juče „Vijestima“ da u toj NVO žele da vjeruju da je akcija tužilaštva „početak raskrinkavanja višegodišnjih sumnji o milionskim malverzacijama i zloupotrebama poslovanja u državnoj energetskoj kompaniji“.

„U konkretnom slučaju konsultantskih ugovora, koji su zaključivani između EPCG i A2A, očekujemo da se akcija tužilaštva neće zaustaviti na nižem kadru, već da će uskoro biti priveden i najviši rukovodni kadar kompanije, odnosno članovi odbora direktora“, rekla je Mrdović.

Specijalno tužilaštvo potvrdilo je “Vijestima” prije dva dana da se u istrazi u vezi sa sumnjivim ugovorima za konsultantske usluge za EPCG, pored tri italijanska, istražni postupak vodi i protiv tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG. “Vijesti” nezvanično saznaju da je istraga pokrenuta protiv koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića, rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan. Za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju sumnjiči se i bivši izvršni direktor EPCG Enriko Malerbua i nekadašnji finansijski direktor Masimo Sala.

Mrdović je podsjetila da je MANS godinama pozivao tužilaštvo da reaguje i da je još sredinom 2013. prvi put objavio podatke o povezanim poslovima između EPCG i A2A, ukazujući da su oni idealan model za izvlačenje novca iz firme.

„Ti podaci bili su sadržani u finansijskim izvještajima EPCG, koje usvaja upravo odbor direktora i skupština akcionara kompanije, što znači da su članovi Odbora direktora od prvog trenutka bili upoznati sa svim poslovima sa A2A. Kasnije tvrdnje ključnog čovjeka u EPCG Srđana Kovačevića da je iz 'vankompanijskih izvora' tek krajem 2013. godine saznao za ugovore sa A2A, bile su klasično vrijeđanje zdravog razuma građana. Kako je moguće da neko može da sjedi u fotelji predsjednika odbora direktora, a da za milionske iznose saznaje iz vankompanijskih izvora? Prije se čini da je to još jedan primjer arogancije i osionosti Vladinih direktora...“, istakla je Mrdović.

Ona smatra da je bitno utvrditi ne samo da je kršena procedura obaveznog zakonskog postupka javnih nabavki, već da li se radilo o fiktivnim ugovorima.

„Ukoliko su bili fiktivni ugovori, osnovno je pitanje zbog čega je A2A omogućavano da izvlači novac iz EPCG i za šta je to bila „cijena“. Tim prije što je opšte poznato da je novac od dokapitalizacije EPCG, upravo zahvaljujući italijanskom partneru, državna energetska kompanija godinama držala u Prvoj banci i tako joj obezbijeđivala likvidnost“, navela je Mrdović.

Specijalna tužiteljka pozvala Miličkovića na razgovor

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG Vasilije Miličković rekao je “Vijestima” da ga je specijalna tužiteljka Tatjana Žižić pozvala danas u 11 sati na razgovor u vezi sa krivičnom prijavom protiv tužiteljke Lidije Vukčević, zbog, kako je kazao, “pljačkaške poluprivatizacije EPCG i prijave protiv više sudija”, koja je odbijena.

“Organizovani kriminal pravno-konsultantskih usluga je osmišljen u glavama nalogodavaca Mila Đukanovića i Vujice Lazovića, izborom A2A za strateškog partnera EPCG i prije objavljivanja javnog poziva za dokapatilizaciju 2009. godine”, tvrdi Miličković.

Tim izborom partnera, kako je dodao, nenasena je državi šteta od više stotina miliona eura. “A2A je u samom startu 2010. počeo sa pranjem para i pljačkom žiro- računa EPCG i uključujući i Direkciju za odnosu s javnošću EPCG koja je u julu 2013, na skupštini akcionara, odgovarala na naša pitanja i navodnim mišljenjem Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki davala politički legitimitet ovoj pljački“, zaključio je Miličković.

Bonus video: