WizzAir obnavlja avio-liniju između Podgorice i Budimpešte

Očekuje se da ugovori o subvencijama budu potpisani već početkom ljeta a ugovori će trajati četiri godine
236 pregleda 17 komentar(a)
Wizz Air, Foto: Shutterstock
Wizz Air, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2016. 14:25h

Mađarska Vlada planira da subvencionira aviokompanije kako bi obnovile letove iz Budimpešte za, između ostalih destinacija, i Podgoricu, saznaju „Vijesti“.

Tender za subvencije je raspisan a analitičari tržišta procjenjuju da najviše šanse za pobjedu ima mađarska niskotarifna kompanija WizzAir.

Podgorica će biti jedna od destinacija za koje će Vlada Viktora Orbana odobriti subvencije, a u planu su i letovi i za Tiranu i Skoplje.

Vlada Mađarske je planirala da subvencijama „pogura“ i letove ka Sofiji, ali iz kompanije je saopšteno da je ta linija u redovnom planu za otvaranje u novembru ove godine.

Mađarska Vlada je tender objavila u službenim dokumentima o javnim nabavkama Evropske unije i kompanije imaju rok od 30 dana da se prijave.

Iznos državnih subvencija će zavisiti od broja avio-kompanija koje se prijave za subvencije za date linije. Očekuje se da ugovori o subvencijama budu potpisani već početkom ljeta a ugovori će trajati četiri godine.

Osim novčane pomoći, kompanije koje ispune uslove imaće monopolističku poziciju na datim avio-linijama, ali u Vladi smatraju da i u tom slučaju letovi neće biti profitabilni. Upravo će ti gubici biti pokriveni državnim subvencijama.

Analitičari tržišta, osim predviđanja da će WizzAir pobijediti na tenderu, upozoravaju da će početak letenja prema novim destinacijama zavisiti od raspoloživog slobodnog prostora na nebu i kapaciteta aerodroma.

Stručnjaci procjenjuju da će kompaniji trebati šest mjeseci od momenta potpisivanja ugovora do uspostavljanja letova.

Avio-linija Podgorica- Budimpešta je funkcionisala do 2012, kada je mađarska nacionalna aviokompanija Malev i službeno bankrotirala. U međuvremenu su nove kompanije pokrile tržište ali ne i letove ka našem regionu.

Bonus video: