Đukanović: Nije uloga predsjednika Vlade da klima glavom autoritetu koji se zove MMF ili SB

Đukanović je naveo da će izgradnja autoputa biti vrlo blagotovrna za zaposlenost, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stvaranje uslova za valorizaciju resursa na sjeveru, posebno za spriječavanje daljeg populacionog pražnjenja tog regiona
54 pregleda 26 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Milo Đukanović, Foto: Biro za odnose sa javnošću
Ažurirano: 20.04.2016. 12:21h

Crna Gora je pametno odlučila da gradi autoput Bar-Boljari, ocijenio je predsjednik Vlade, Milo Đukanović, i dodao da će toga uskoro postati svjesni i partneri u međunarodnim finansijskim institucijama.

On je, u emisiji Odgovoran odgovor na Radiju Crne Gore, komentarišući kritike Svjetske banke (SB) kada je riječ o zaduženosti države, posebno za izgradnju autoputa, kazao da je Vlada pametno odlučila i to pitanje dobro sagledala i objasnila.

„Znam da zbog toga ima mnogo prigovora iz političke i stručne javnosti, ali ja sam vrlo argumentovano odgovarao na te prigovore. Ne mislim da je uloga predsjednika Vlade, niti ministra finansija da samo klima glavom autoritetu koji se zove Međunarodni monetarni fond (MMF) ili SB“, rekao je Đukanović.

On smatra da je potpuno pogrešna pozicija ukoliko se misli da te institucije, bez obzira na njihovu kompetentnost, bolje znaju stanje crnogorskih problema i potreba u odnosu na Vladu.

„Vrlo ih pažljivo čujem, ali polazim od toga da mi znamo naše probleme i potrebe i da imamo integritet i argumente kojima možemo odbraniti ono što su naše polazne osnove u donšenim odlukama“, saopštio je Đukanović.

On je naveo da će izgradnja autoputa biti vrlo blagotovrna za zaposlenost, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i stvaranje uslova za valorizaciju resursa na sjeveru, posebno za spriječavanje daljeg populacionog pražnjenja tog regiona.

Autoput, kapitalni infrastrukturni projekat, vrijedan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Đukanović je rekao da je Vlada, nakon dvodnevne tematske sjednice koja je u utorak završena u Kolašinu i koja se bavila reformama za konkurentnost, dijagnostifikovala glavne probleme.

Vlada je, kako je rekao, pokušala i da definiše koji su pravci prevazilaženja tih problema, sve u interesu veće funkcionalnosti sistema.

„Strukturne reforme, po definiciji, svaka država preduzima kada dođe u pitanje funkcionalnost sistema. Mi smo manje više u takvom stanju“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada je tokom prethodne tri godine politikom konsolidacije javnih finansije ostvarila vrlo značajne efekte.

„Dalji dinamičan iskorak na planu ekonomskog rasta i razvoja nemoguć je bez strukturnih reformi. Na tematskoj sjednici detaljno smo izanalizirali šest ključnih oblasti u kojima je neophodno realizovati strukturne reforme. Finalna ideja je da ovog ili narednog četvrtka te zaključke u prečišćenoj formi usvojimo kao Vlada“, naveo je Đukanović.

On je saopštio da rezultati ubiranja javnih prihoda u prvom kvartalu daju ozbiljne razloge za optimizam.

„Rast javnih prihoda je nešto iznad osam odsto veći u odnosu na planirane prihode, odnosno preko šest odsto veći u odnosu na prošlogodišnje ubrane prihode. To je pokazatelj nove mobilnosti poreske administracije“, smatra Đukanović.

On je rekao da se tekuća javna potrošnja mora smanjiti.

„Tu ne ograničavamo investicionu potrošnju, ali moramo da reduciramo tekuću potrošnju i ne smijemo sebi dozvoliti zaduživanje niti jednog centa za potrebe aktuelne tekuće potrošnje. Tekuća potrošnja se mora primjeriti onome što su mogućnosti ubiranja javnih prihoda“, objasnio je Đukanović.

On je naveo da treba stvoriti uslove i za suficit iz kojeg bi se ili finansirao razvoj ili ubrzano vraćao i smanjivao javni dug.

Komentarišući povećanje penzija od tri odsto, odnosno 20 odsto za najniže, Đukanović je kazao da se Vlada na tu mjeru odlučila uprkos problemima koje ima.

„Smatrali smo da su penzioneri tokom prethodne tri godine odgovorno ponijeli značajan teret finansijske konsolidacije u Crnoj Gori i da su nam stope rasta u te tri godine omogućile da možemo razmisliti da povećamo penzije“, saopštio je Đukanović.

Vlada je to, kako je zaključio, učinila sa punom odgovornošću i zadovoljstvom, kao i uvjerenjem da to radi prema jednoj socijalno ranjivoj kategoriji građana koja je učinila vrlo odgovoran napor.

Bonus video: