Niko iz ambasade SAD nije želio da razgovara sa bivšim radnicima KAP-a

Par stotina bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju, zavisnih društava Prerade DOO, Kovačnice DOO, kao i Fabrike elektroda iz Plužina,u stečaju, protestvovali su jutros ulicama oko zgrade Vlade, Skupštine i Predsjedništva, a potom se okupili pred zgradom ambasade SAD-a, gdje su predali dopis ambasadorki Margaret Ujehari
77 pregleda 6 komentar(a)
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ambasada SAD, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.04.2016. 11:57h

Za razliku od administracije Evropske unije u Podgorici koja je sa šefom Delegacije Mitjom Drobničem srdačno, dan ranije, dočekala bivše radnike KAP-a niko od službenika ambasade SAD-a jutros nije pokazao dobru volju da razgovara sa ovim ljudima.

Čak je došlo i do komične situacije da nijesu željeli na šalteru ambasade da im prime ni zvaničan dopis ambasadorki Ujehari sve dok ti papiri nijesu kovertovani.

Par stotina bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju, zavisnih društava Prerade DOO, Kovačnice DOO, kao i Fabrike elektroda iz Plužina,u stečaju, protestvovali su jutros ulicama oko zgrade Vlade, Skupštine i Predsjedništva, a potom se okupili pred zgradom ambasade SAD-a, gdje su predali dopis ambasadorki Margaret Ujehari od koje očekuju stav i odgovor u vezi nepoštovanja njihovih zakonom utvrđenih prava.

"Poštovana ekselencijo, prije mjesec ste se obratili crnogorskoj javnosti i istakli da je stepen poštovanja ljudskih prava u porastu, a kriminaliteta u opadanju. Ovom prilikom Vam dostavljamo argumentovano podatke o kršenju naših ljudski prava, i pravde, i Zakona od strane Vlade Crne Gore na čelu sa premijerom Milom Đukanovićem. Želimo da nam pomognete da se na civilizovan i miran način prevaziđe dugogodišnji problem, snagom Vašeg autoriteta…Na taj način bi došlo do povećanja stepena ljudskih prava u Crnoj Gori", saopštio je Nikola Raković, okupljenim bivšim radnicima KAP-a pred glavnim ulazom u ambasadu SAD-a.

Zakonom o isplati otpremnina za 414 bivših radnika KAP-a ove godine je iz Budžeta, kako je to predviđeno planom, trebalo da bude isplaćeno 5,45 miliona eura. Aktuelna Vlada, i posebno ministri finansija Radoje Žugić i Vladimir Kavarić ne žele da ispoštuju tu zakonsku obavezu.

Ovlašćeni predstavnik 36 bivših radnika FEP-a Dragan Tufegdžić kazao je "Vijestima" da do petka očekuju odgovor poslanika iz Skupštine da ih neko primi povodom inicijative za izmjenu Zakona kojim će i bivšim radnicima tog preduzeća biti garantovana isplata otpremnina.

"Apelujemo na predstavnike poslaničkih klubova da nas na razgovor pozovu do petka", dodao je Tufegdžić.

Sjutra su ponovo najavljene protesne šetnje ulicama Glavnog grada, a glavno jednočasovno okupljanje bi trebalo da bude pred zgradom Vlade.

Bivši radnici Rudnika boksita, njih 127 koji takođe potražuju otpremnine, najavili su da će doći sjutra u Podgoricu.

Vučinić: Strpljenju se bliži kraj

Tokom jutrošnje šetnje pred zgradom Skupštine obratio se Janko Vučinić, poslanik DF-a, predlagač Zakona koji Vlada ne želi da ispoštuje, i istakao da "bivši radnici ne mogu beskonačno šetati oko institucija".

"Strpljenje je pri kraju. Pozivam poslanike koji su glasali za ovaj Zakon da se oglase i utiču na ministre, i premijera da ga ispoštuje. Spreman sam da pozovem bivše radnike KAP-a da uđu u Skupštinu i zajedno sa nama poslanicima tamo čekamo odgovor onih koji bi trebalo da realizuju ovaj Zakon. Ako pošalju policiju na nas, da nas tuku, pred Skupštinom ćemo razapeti šatore i tu ostati dok se donijeti Zakon ne sprovede", poručio je Vučinić.

Bonus video: