Pomogli italijanskim firmama na štetu Elektroprivrede?

“Vijesti” nezvanično saznaju da je istraga pokrenuta protiv koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića (supruga poslanice DPS-a Branke Tanasijević), rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan
94 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2016. 06:39h

Specijalno državno tužilaštvo osumnjičilo je šest sadašnjih i bivših funkcionera Elektroprivrede da su zloupotrebom službenog položaja oštetili kompaniju za više miliona eura. It tog tužilaštva, kojim rukovodi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, „Vijestima“ je saopšteno da se u istrazi u vezi sa ugovorima o konsultantskim uslugama za EPCG, pored tri italijanska, istražni postupak vodi i protiv tri crnogorska državljanina iz menadžmenta EPCG.

“Vijesti” nezvanično saznaju da je istraga pokrenuta protiv koordinatora glavnog finansijskog direktora Slobodana Tanasijevića (supruga poslanice DPS-a Branke Tanasijević), rukovodioca Direkcije za finansije i platni promet Venke Janjušević i rukovodioca Direkcije za računovodstvo i poreze Vojke Ćalasan.

Oni su u Specijalnom tužilaštvu saslušani 15. aprila, nekoliko sati nakon što je uhapšen bivši finansijski direktor EPCG Flavio Bjanko.

“Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage zbog osnovane sumnje da je izvršeno produženo krivično djelo - zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Osnovano se sumnja da su učinioci krivičnog djela E. M., S. M. i F. B., italijanski državljani, te T. S., Ć. V. i J. V. Okrivljenima se stavlja na teret da su kao odgovorna lica u akcionarskom društvu, prilikom nezakonitog poslovanja, a u vezi sa konsultantskim uslugama sa nerezidentnim pravnim licima - dobavljačima, istima pribavili protivpravnu imovinsku korist u višemilionskom iznosu, na štetu akcionarskog društva”, saopštili su “Vijestima” iz Specijalnog tužilaštva.

Bjanko je uhapšen zbog sumnje da je povezan sa naplatom višemilionskih provizija od EPCG za konsultantske usluge, a u korist italijanskih kompanija A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano. Njemu je određen pritvor od 30 dana.

Specijalno tužilaštvo za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju sumnjiči i bivšeg izvršnog direktora EPCG Enrika Malerbu i nekadašnjeg finansijskog direktora te kompanije Masima Salu. Njih dvojica su napustili Crnu Goru prije nekoliko godina.

Posao konsultantskih usluga, u iznosu od oko 15 miliona eura, Italijani su dobili u EPCG bez prethodno objavljenog tendera. Za fakturisane konsultantske usluge iz EPCG su tvrdili da su platili svega oko 7,5 miliona eura. Iz kompanije su se nekoliko godina branili da su saglasnost za sporne konsultantske usluge, bez tendera, imali u skladu sa mišljenjem koje im je izdala u septembru 2010. Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, dok je njom predsjedavao Marko Lazarević.

Galerija

Bonus video: