Rastoderu 40.000 eura za bolje uslove stanovanja

Sa Vladinom Komisijom 3. avgusta 2015. Rastoder je potpisao ugovor za kredit od 40.000 eura, od čega je bespovratno 33.200
72 pregleda 0 komentar(a)
Rifat Rastoder, Foto: Savo Prelević
Rifat Rastoder, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.04.2016. 05:32h

Skupština je prošle godine iz svog budžeta preusmjerila 40 hiljada eura Vladi da bi pomogli poslaniku SDP-a Rifatu Rastoderu da "poboljša uslove stanovanja".

Ta informacija potvrđena je “Vijestima” iz više izvora. Zvanično je potvrdio i Rastoder.

Prema podacima sa sajta Komisije za sprečavanje sukoba interesa, Rastoder je prošle godine prijavio u imovinskom kartonu promjene i one se odnose na ugovor koji je sklopio sa Vladinom Komisijom za stambena pitanja.

U stavci "ostala pokretna imovina" naveo je da je sa Komisijom 3. avgusta 2015. godine potpisao ugovor-kredit vrijedan 40.000 eura, od čega je 6.800 eura gotovinski povraćaj, a ukupna vrijednost 33.200 eura. To znači da je Rastoder obavezan da vrati 6.800 eura u državnu kasu, a ostatak dobija bespovratno.

Predsjednik Savjeta donedavno manje članice vladajuće koalicije i predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu posjeduje više nekretnina. To potvrđuju podaci iz njegovog imovinskog kartona.

Rastoder je "Vijestima" juče kazao da je on kuću od 160 kvadrata prodao, da je počeo novu i pošto nije imao novca da je završi obratio se za pomoć.

"To je kuća od 412 kvadratnih metara gdje sam vlasnik jedne šestine. Pošto nijesam imao novac za završetak kao državni funkcioner obratio sam se krajem 2014. godine Komisiji za stambena pitanja za pomoć. Oni su našli rješenje u dogovoru sa Skupštinom što sam naknadno saznao", kazao je Rastoder.

On je, na pitanje da li mu je ovo treća pomoć, odgovorio da je ranije imao pomoć od Vlade u vidu participacije u kamati za privatni kredit koji je podigao kod jedne od komercijalnih banaka.

Prema podacima iz imovinskog kartona, Rastoder je potpisao ugovor sa Komisijom dva mjeseca nakon kongresa SDP-a nakon kojeg je došlo do raskola u toj partiji. Rastoder je ostao uz lidera SDP-a Ranka Krivokapića.

Rastoder je 2005. godine prijavio da posjeduje kuću u Podgorici površine 160 kvadratnih metara, garsonjeru u Budvi od 31 kvadrata i vikendicu u Petnjici (Berane) od 36 kvadratnih metara.

Ti podaci su navedeni u imovinskim kartonima koje je predao zaključno sa 2014. godinom. U kartonu koji je predao prošle godine naveo je da je kuća u Podgorici površine 414,19 kvadratnih metara i da je je vlasnik jedne šestine (69,03 kvadratna metra).

Pet službenika Skupštine podijelilo oko 55 hiljada eura

Prema informacijama "Vijesti" iz skupštinskog budžeta je prošle godine za "poboljašnje uslova stanovanja" izdvojeno ukupno 95.000 eura. Pored Rastodera kojem je usmjereno oko 40.000 eura, oko 55 hiljada je podijelilo pet službenika parlamenta.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet 7. aprila je vratio generalnom sekretaru Skupštine Siniši Stankoviću Izvještaj o korišćenju novca parlamenta za prošlu godinu na doradu, da bi se dostavile poslanicima detaljne informacije o trošenju budžeta parlamenta.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić tražio je od Stankovića da mu dostavi informacije da li je i kome Skupština prošle godine riješila stambeno pitanje. To je tražio i poslanik Damir Šehović (SD). Odbor je juče trebalo da završi raspravu o izvještaju Stankovića, ali je ona pomjerena za četvrtak.

Bonus video: