Južni Jadran: Popović i povezana lica preuzeli državnu imovinu na nezakonit način

U saopštenju se podsjeća da su državni procjenitelji prilikom određivanja poreske osnovice 2009.godine, kada su preduzeće „Carine“doo i Čedomir Popović kupovali imovinu preduzeća „Južni Jadran“AD Bijela, odnosno kada je Popović trgovao sam sa sobom, procijenili na 31. milion eura.
349 pregleda 7 komentar(a)
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Čedomir Popović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.04.2016. 14:24h

Manjinski akcionari preduzeća Južni Jadran AD u likvidaciji već sedam dana u poslovnicama Crnogorske komercijalne banke mogu podići sredstva uplaćena za njihove akcije. Likvidator poreduzeća o tome ih je obavijestio preko pisanih medija.

Vrijednost akcija, po ovoj raspodjeli, utvrđena je u iznosu od 4.773.458.29 eura, što je, kako je saopšteno, za 16,70 više od njene nominalne vrijednosti.

“Likvidator , penzionisani policajac, koji je nakon odlaska u penziju bio zaposlen kod većinskog vlasnika preduzeća „Južni Jadran“AD Bijela Čedomira Popovića, očito ne razumije razliku između dioničarskog i akcionarskog društva, pa ne shvata da navedenim radnjama vrši klasično krivično djelo, likvidacija u korist povezanog pravnog lica, odnosno većinskog vlasnika akcija društva koje se likvidira“”, navodi se u saopštenju NVO Južni Jadran koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Ističe se da riječ o” završnoj fazi, u kojoj javnosti dobro poznata organizovana grupa, definitivno preuzima imovinu nekada veoma profitabilnog turističkog preduzeća „Južni Jadran“ Meljine”.

U saopštenju se podsjeća da su državni procjenitelji prilikom određivanja poreske osnovice 2009.godine, kada su preduzeće „Carine“doo i Čedomir Popović kupovali imovinu preduzeća „Južni Jadran“AD Bijela, odnosno kada je Popović trgovao sam sa sobom, procijenili na 31. milion eura. “A to nije vrijeme ekonomskog buma nego su svijet, pa i CG, bili u recesiji”, ističe se u saopštenju.

Poreska Uprava Crne Gore je prije osam godina procijenila da Popović za tu transakciju mora da plati porez od 900.000. eura, što on još uvijek nije uradio.

“Svesrdnu pomoć u izbjegavanju plaćanja poreza Državi pružaju mu odredjena lica iz Ministarstva finansija, Uprave za nekretnine i Vrhovnog suda Crne Gore. Kompletni dokazi sa imenima i prezimenima NVO Južni Jadran je više puta dostavio Vrhovnom Državnom tužiocu. NVO „Južni Jadran“, koji zastupa interese manjinskih akcionara, već punih 15 godina blagovremeno i u pisanoj formi ukazuje na sve nezakonistosti koje su pratile ovu klasičnu otimačinu, od momenta prve prodaje akcija državnih fondova Čedomiru Popoviću, načina otkupa akcija od manjihskih akconara, uvođenja preduzeća u stečaj, pa sve do likvidacije”, navodi se u saopštenju.

“Jasno smo ukazali da i ova tzv. kupovina gdje Čedo kupuje od Popovića ima samo za cilj ukrivanje činjenice da Popović kupujući akcije „Južnog Jadrana“ AD nije platio tržišnu cijenu zemljšta i da je to zemljište i dalje u vlasništvu DRŽAVE, a na korišćenju Popoviću”, tvrdi se u saopštenju.

U saopštenju podsjećaju da je Popović za oko 500 hiljada njemačkih maraka kupio oko 70 hiljada kvadrata na najatraktivnijim lokacijama u Boki Kotorskoj, samo dio od 11 hiljada kvadrata- Lazaret, prije četiri godine je prodao za 12 miliona eura.

“Manjnskim akcionarima su, ne pitajući ih slažu li se ili ne , uplatili na račun kod CKB po vaučeru oko 590 eura. Pretpostavljamo da je to novac od nedavne prodaje poslovnog prostore na trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom u kome su sada poslovnica PRVE BANKE I M-tela. Likvidator nije našao za shodno ni da objasni odakle su sada iskopali ovaj tzv. ostatak likvidacione mase od 4.7 miliona eura i na osnovu koje procjene, kada preduzeće“ Južni Jadran“AD više nema imovine. Nju je još 2008. „kupilo“ preduzeća „Carine“doo i Čedomir Popović .Prije će biti da su Popoviću mentori dali signal da je sve suviše daleko otišlo i da bi bilo dobro da Popović manjinskim akcionarima „baci neku kost“ ne bi li se smirili, a i specijalnom tužiocu , koji vrši uviđaj, će biti lakše kada je pritisak slabiji”, navodi se u saopštenju.

“Tu „igru“ Popović i ekipa vrlo lukavo sprovode od kada su kupili prve akcije državnih fondova po specijalnij Uredbi Vlade CG kojom je predsjedavao Filip Vujanović. Sve im to i dalje može biti dok se ne donese Zakon po kojem krivična djela vezana za privatizaciju društvene imovine ne zastarijevaju. Jasno je zašto na ovom zakonu ne insistira pozicija, ali nije jasno zašto ovo pitanje ne interesuje opoziciju, bar neke od njih koji nijesu imali prilike da učestvuju u ovim nečasnim i po državu i njene građane štetnim poslovima. NVO Južni Jadran sigurno neće odustai od borbe da zaštiti svoja prava. Za sada čekamo specijalnog tužioca, javno je saopštio da je slučaj u fazi izviđaja. Elementarno bi bilo pristojno i da upozna javnost sa rezultatima izviđaja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: