Za podsticanje investicija interesovanje pokazalo desetak kompanija

Javni poziv je objavljen 11. marta, a prijava za učešće u postupku podnosi se Sekretarijatu za razvojne projekte najkasnije do 16. maja
1 komentar(a)
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ministarstvo finansija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.04.2016. 12:29h

Interesovanje za podnošenje prijava na javni oglas za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija, koji je objavio Sekretarijat za razvojne projekte, do sada je pokazalo desetak preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Kompanije zainteresovane za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija su, kako se navodi, iz sektora turizma i ugostiteljstva, drvoprerade, poljoprivrede, metalne i prehrambene industrije, rudarstva i proizvodnje osvježavajućih pića, mineralne i ostale flaširane vode.

“U dosadašnjem periodu preovlađujuće interesovanje domaćih preduzeća, ali isto tako broj stranih kompanija koje su kontaktirale Sekretarijat u vezi sa javnim oglasom nije zanemariv”, rekli su predstavnici Ministarstva agenciji Mina-business.

Iz Ministarstva su rekli da, u vezi sa tim, opravdano očekuju da će, za razliku od prethodnog javnog oglasa, neke od stranih kompanija odlučiti da podnesu prijave na ovogodišnji javni oglas.

Javni poziv je objavljen 11. marta, a prijava za učešće u postupku podnosi se Sekretarijatu za razvojne projekte najkasnije do 16. maja.

“Sprovođenjem javnog oglasa za učešće u postupku dodjele sredstava za podsticanje direktnih investicija stvara se osnov za finansijske podsticaje kojima se privlače nove direktne investicije koje kreiraju nova radna mjesta i donose nove tehnologije i znanja u Crnu Goru”, smatraju u Ministarstvu.

Osnovni cilj kome se teži je, kako se dodaje, unaprijeđenje poslovnog ambijenta, odnosno stvaranje povoljnije investicione klime, što će za krajnji rezultat imati povećanje konkurentnosti privrede Crne Gore, povećanje izvoza, smanjenje nezaposlenosti i migracije stanovništva, kao i uravnoteženje, odnosno smanjenje regionalnih razlika.

“Osim tih efekata, važno je istaći efekat novih direktnih investicija u odnosu na mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori, koja će imati priliku da postanu dobavljači novootvorenih većih kompanija”, naveli su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su objasnili da ukoliko postanu dobavljači, osim sigurnog kupca i tržišta, domaća mala i srednja preduzeća će kroz saradnju sa novootvorenim kompanijama moći unaprijediti svoja znanja i vještine u proizvodnom i tehnološkom procesu.

Sredstva se, kako se navodi u javnom oglasu, mogu dodijeliti za investicione projekte kojima se obezbjeđuje otvaranje najmanje 20 novih radnih mjesta na neodređeno vrijeme, u roku od tri godine od zaključivanja ugovora o korišćenju sredstava.

Za ulaganje u investicione projekte na području jedinice lokalne samouprave iz sjevernog i središnjeg regiona, osim Glavnog grada Podgorice, sredstva za podsticanje direktnih investicija mogu se dodijeliti za investicione projekte čija je minimalna vrijednost ulaganja 250 hiljada EUR i kojima se obezbjeđuje zapošljavanje najmanje deset osoba na neodređeno vrijeme, u roku od tri godine od zaključenja ugovora o korišćenju sredstava.

Visina sredstava za podsticanje investicija koja mogu biti dodijeljena na osnovu kriterijuma za dodjelu sredstava za podsticanje investicija može iznositi od tri hiljade EUR do deset hiljada EUR po novom radnom mjestu, u zavisnosti od broja bodova.

Izuzetno, za kapitalne investicije mogu se bez sprovođenja postupka vrednovanja dodijeliti sredstva za podsticanje investicija u visini do 17 odsto od ukupne vrijednosti investicionog projekta, u skladu sa Uredbom o podsticanju direktnih investicija.

Kapitalne investicije su investicije u vrijednosti od najmanje deset miliona EUR kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta za najmanje 50 novozaposlenih osoba u roku utvrđenom ugovorom o korišćenju sredstava.

Dodijeljena sredstva za podsticanje direktnih investicija isplaćuju se u ratama koje iznose jednu trećinu od ukupnog iznosa dodijeljenih sredstava za podsticanje direktnih investicija.

Kriterijumi za dodjelu sredstava za podsticanje direktnih investicija su reference preduzeća, udio drugih preduzeća iz Crne Gore tokom i nakon realizacije investicionog projekta, njegova vrijednost, efekti u vezi sa istraživanjem i razvojom, efekti na ljudske resurse, kao i na životnu sredinu, obim međunarodnog prometa, ekonomski i efekti investicionog projekta na regionalni razvoj i pismo o namjerama lokalne samouprave u kojoj privredni subjekat namjerava da ulaže.

Bonus video: