Poslovni sistem od strateškog značaja za Crnu Goru

“Vrlo je bitno što će cijena robe proizvedene u Fabrici stočne hrane biti povoljnija u odnosu na konkurenciju. Rekonstrukcija je okončana i svi građevinski radovi su završeni"
66 pregleda 1 komentar(a)
Nikšićki mlin, Foto: Niksickimlin.me
Nikšićki mlin, Foto: Niksickimlin.me
Ažurirano: 17.04.2016. 12:42h

Jačanje crnogorskog agrobiznisa, kao i razvoj ukupne ekonomije se obezbjeđuje formiranjem strateških poslovnih projekata, koji objedinjuju proizvodno uslužne djelatnosti i dovode do stvaranja funkcionalne poslovne cjeline, ocijenio je izvršni direktor Nikšićkog mlina, Mitar Jokić.

On je kazao da je moguće ojačati crnogorski agrobiznis formiranjem proizvodno uslužne kompanije koja će povezati mlinove u Nikšiću i Spužu, kao i Centar za trgovinu žitaricama i Fabriku stočne hrane.

“U pitanju je strateški važan poslovni projekat za opštine Danilovgrad i Nikšić, ali i za ukupnu ekonomiju Crne Gore”, rekao je Jokić za Glasnik Privredne komore (PKCG).

On je podsjetio da je pored Nikšićkog, u njegovom vlasništvu i Spuški mlin, kao i Fabrika stočne hrane u Spužu.

“Ideja je da se tako ozbiljan poslovni sistem ujedini i napravi cjelina koja će biti podrška Nikšićkom mlinu i Fabrici stočne hrane u Spužu. Cilj povezivanja firmi koje se bave srodnim djelatnostima je kreiranje funkcionalne poslovne cjeline”, objasnio je Jokić.

On je dodao da je u toku rekonstrukcija i adaptacija pojedinih djelova Spuškog mlina, a nedavno je završen i prostor predviđen za carinsko skladište, koje će ubrzo početi da funkcioniše.

“Kada je Spuški mlin u pitanju, naša vizija je jasna i konkretna, a odnosi se na stvaranje modernog Centra za trgovinu žitaricama koji će biti strateški značajan za čitavu ekonomiju Crne Gore, a ne samo za opštinu Danilovgrad”, rekao je Jokić.

Prema njegovim riječima, Centar za trgovinu žitaricama je lociran na izvanrednoj poziciji i upravo zbog toga predstavlja dobru poslovnu šansu.

“Centar će biti otvoren prema tržištu Albanije, a preko luke Bar i ka drugim tržištima. Velika prednost je to što se željeznički kolosjek nalazi u fabričkom krugu”, precizirao je Jokić.

Na taj način se, kako je kazao, značajno umanjuje cijena transporta sirovine i pruža se mogućnost za bolju poziciju na tržištu.

Jokić je naveo da je kupovinom Fabrike stočne hrane dostupna domaća stočna hrana i koncentrati pravljeni po evropskim standardima u internoj laboratoriji.

“Vrlo je bitno što će cijena robe proizvedene u Fabrici stočne hrane biti povoljnija u odnosu na konkurenciju. Rekonstrukcija je okončana i svi građevinski radovi su završeni”, rekao je Jokić.

On je dodao da je bitno ujediniti Nikšićki i Spuški mlin, kao i Fabriku stočne hrane u cilju stvaranja vodeće kompanije kada je u pitanju agrobiznis u Crnoj Gori.

Jokić je kazao da zahvaljujući novom mlinu sada pokrivaju 40 odsto domaćeg tržišta, a godišnje izvoze preko deset hiljada tona brašna.

“Najprisutniji smo na tržištu Albanije, na kojem možemo reći da smo dobro pozicionirani, dok nešto manje na tržištima Kosova i Bosne i Hercegovine (BiH)”, naveo je Jokić.

On je, govoreći o proizvodnom asortimanu kompanije, rekao da preduzeće nudi više od 60 artikala za pekare i poslastičare, kao i hranu za životinje.

“Temeljnom analizom tržišta došli smo na ideju da pekarima ponudimo kompletan asortiman sirovina za proizvodnju. U planu je i proširenje asortimana”, saopštio je Jokić.

On je podsjetio da Nikšićki mlin snabdijeva, trgovinske lance, kao i veće i manje pekare u Crnoj Gori.

Jokić je kazao da se, kada je riječ o kvalitetu proizvoda nikšićke kompanije, obavlja njihova redovna kontrola tokom proizvodnje i prije plasmana na tržište.

“Prošle godine smo dobili i NCAGE kod, kojim se omogućava plasman proizvoda u svim zemljama članicama NATO saveza”, naveo je Jokić.

On smatra da se poslovni ambijent u Crnoj Gori poboljšao, s obzirom na programe i podršku Investiciono-razvojnog fonda (IRF), koji se ogledaju kroz niže kamatne stope i duge rokove vraćanja investicionih kredita.

“Zahvaljujući IRF-u, poslovnim bankama i institucijama, kompanija je krenula sa jačim investiranjem tokom prošle i ove godine”, rekao je Jokić.

On je dodao da su i procedure izdavanja dozvola, potvrda i uvjerenja pojednostavljene, ali još nijesu na zavidnom nivou.

“Problem predstavljaju spore i djelimično neusaglašene procedure oko izvoza i uvoza robe koja je pod inspekcijskim nadzorom. Neophodno je sveobuhvatnije i intenzivnije raditi na kreiranju još boljih uslova poslovanja”, zaključio je Jokić.

Bonus video: