PRITVOR BIVŠEM FINANSIJSKOM DIREKTORU FLAVIJU BJANKU

EPCG oštetili za oko 15 miliona eura?

Italijan je uhapšen zbog sumnje da je sklapao štetne konsultantske ugovore sa italijanskim firmama na osnovu kojih je EPCG oštećena za više miliona eura
188 pregleda 31 komentar(a)
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Flavio Bjanko, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.04.2016. 06:30h

Specijalno tužilaštvo odredilo je pritvor do 72 sata bivšem direktoru Elektroprivrede, Italijanu Flaviju Bjanku, osumnjičenom da je učestvovao u malverzacijama kojima je ta kompanija oštećena za više miliona eura. Iz Specijalnog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja o ovoj istrazi.

Doskorašnji glavni finansijski direktor EPCG uhapšen je juče ujutro zbog sumnje da je sklapao štetne konsultantske ugovore, kojima su, na račun provizija, italijanske kompanije A2A, A2A Reti Eletrika i Bain Milano od EPCG naplatile više miliona eura.

Posao konsultantskih usluga vrijedan oko 15.000.000 eura Elektroprivreda je Italijanima dala bez raspisivanja tendera.

Bjanko je juče ujutro, oko deset sati, uveden u zgradu Specijalnog tužilaštva iz koje je sa lisicama na rukama izašao kasno poslije podne.

Njegov advokat Miloš Komnenić nije želio da komentariše hapšenje Italijana. Hapšenje Bjanka i istragu Specijalnog tužilaštva nijesu željeli da komentarišu ni u EPCG.

Nešto poslije 15 sati juče u zgradu Specijalnog tužilaštva ušli su rukovodilac Direkcije za finansije i platni promet EPCG Venka Janjušević i koordinator glavnog finansijskog direktora Slobodan Tanasijević (suprug poslanice DPS-a Branke Tanasijević).

“Vijestima” nije saopšteno da li su Janjušević i Tanasijević saslušani u toj istrazi. Iz Uprave policije kazali su da od Specijalnog tužilaštva nijesu dobili nalog za njihovo hapšenje.

Iz EPCG su se nekoliko godina pravdali da su imali saglasnost da bez javnog oglasa partnerima iz Italije dodijele posao konsultantskih usluga.

Tvrdili su da im je to omogućilo mišljenje koje im je izdala Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki dok je njom predsjedavao Marko Lazarević.

Udruženje manjinskih akcionara EPCG još 2013. godine podnijelo je krivičnu prijavu protiv te kompanije, optužujući ih da su Italijanima nezakonito omogućili da naplaćuju konsultantske usluge.

Skupštinski Odbor za antikorupciju u oktobru 2014. godine nakon saslušanja ključnih aktera dostavio je Vrhovnom državnom tužilaštvu kompletan materijal o konsultantskim ugovorima Elektroprivrede.

Krajem maja 2014. godine interna revizija u EPCG utvrdila je niz propusta menadžmenta kojim je tada rukovodio bivši izvršni direktor Enriko Malerba.

Revizori su tada, na zahtjev Odbora direktora EPCG, provjeravali sumnjive nabavke konsultantskih i pravnih usluga.

Utvrđeno je da su nabavka i plaćanje konsultantskih usluga obavljeni po osnovu “sporazuma” koji je potpisao Malerba.

To se posebno odnosilo na konsultantske usluge od italijanske kompanije BAIN Milano, A2A i sa njom povezanih pravnih lica.

Prema tom nalazu, koji je dostavljen crnogorskim poslanicima, Italijani su navodno, bez ovjerenih računa u skladu sa važećim propisima, iznosili ili pokušali da iznose novac iz EPCG. Iz EPCG su tada tvrdili da su na osnovu takvih faktura platili oko 7,5 miliona eura.

“EPCG je od 2010. do 2012. koristila usluge strateškog partnera A2A i za te usluge isplatila 4,3 miliona... U sprovođenju menadžerskih funkcija koristili smo usluge kompanije Bein&Company, koja nije povezana ni sa jednom kompanijom u A2A grupi. Za te svrhe plaćeno im je 2,08 miliona. U cilju sprovođenja projekta novih brojila EPCG je iskoristila softverske i IT usluge od A2A Retieletrika i po tom osnovu isplatila 1,17 miliona eura”, objasnili su 2014. godine iz EPCG.

Revizijom obavljenom unutar EPCG je utvrđeno da je nabavka usluga od firme Bein Milano obavljena bez tendera.

Revizori su se, međutim, “ogradili” da je to možda i bilo moguće, na osnovu ugovora o dokapitalizaciji EPCG od 3. septembra 2009. koji su potpisali Vlada i A2A.

Prema dostupnoj dokumentaciji, revizorima na uvid nije pružen dokaz - zahtjev kojim je iskazana potreba i razlozi za korišćenje usluga konsultanata u određenim poslovnim procesima, niti odgovorno lice.

Utvrđeno je da nedostaje odobrenje Odbora direktora Elektroprivrede za korišćenje tih usluga, ali “i ovjereni izvještaji kojim se potvrđuje da su usluge izvršene”.

Bjanko razriješen dan prije hapšenja, zamijenio ga Perović

Odbor direktora Elektroprivrede razriješio je dan prije hapšenja dužnosti Bjanka, a na njegovo mjesto u menadžmentu imenovao je Milana Perovića, bivšeg direktora Prve banke i Telekoma Crne Gore.

„Ostavka Bjanka uslijedila je iz ličnih razloga na njegov zahtjev, a članovi uprave su je prihvatili“, rečeno je „Vijestima“ nezvanično iz EPCG.

Vlada u Elektroprivredi ima 55 odsto akcija, a italijanska kompanija A2A 41,7 odsto.

Miličković: Bjanko nije sam, Katnić da sasluša Đukanovića

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede, Vasilije Miličković za “Vijesti” je kazao ”da Flavio Bjanko nije sam”, i da bi tužilac Milivoje Katnić trebalo da sasluša prvog ministra Mila Đukanovića.

Miličković je ocijenio da se radi “o veoma svjesnom i dobro organizovanom kriminalu”.

“Više lica je branilo tu opciju iz menadžmenta A2A, sa Enrikom Malerbom ranije, a kasnije i sa aktuelnim izvršnim direktorom Stefanom Pastorijem koji je ukrivao podatke i zbog čega sam i dopunio krivičnu prijavu”, istakao je Miličković koji je prije tri godine podnio prijavu tužiocu zbog višemilionskih provizija za konsultanstske usluge koje su naplatile italijanske kompanije od EPCG, bez prethodno objavljenog tendera.

On je podsjetio da je prijavu istim povodom poslao svojevremenu i Upravi za sprečavanje pranja novca, iz koje nema nikakvih povratnih informacija.

“U ovoj priči o milionskoj pljački je i Srđan Kovačević, predsjednik borda EPCG koga sam upozorio da mora spriječiti milionske odlive u Italiju. Siguran sam da je Kovačević o svemu obavijestio prvog ministra Đukanovića od koga bi Milivoje Katnić imao što da čuje u vezi sa ovim organizovanim kriminalom. Obični ministar, pa ni potpredsjednik Vlade Vujica Lazović koji je od početka umiješan u prljave radnje nema dovoljno kapaciteta i snage da godinama pokriva ovaj organizovani kriminal. Zato je za očekivati da će Katnić obavezno saslušati prvog ministra Đukanovića jer sam siguran da bi imao što da mu ispriča”, naglasio je Miličković.

Kako je dodao, da su državni organi bili efikasni davno su mogli da spriječe odliv milionskih iznosa.

Za Miličkovića je i ovo što se desilo juče veliko iznenađenje.

“Crnogorska javnost očekuje da kompletan menadžment Elektroprivrede bude uhapšen, a za očekivati je da će Direkcija A2A iz Breše braniti sebe”, zaključio je Miličković.

NAPOMENA: Strogo zabranjeno preuzimanje fotografija bez dozvole uredništva i autora.

Preporučujemo za Vas