Nezadovoljni predlogom kolektivnog ugovora najavljuju mogućnost štrajka

"Vrhunac cinizma je izdvajanje sredstava za sahrane zaposlenih ali ne i za liječenje. Reprezentativne sindikalne organizacije Rudnika uglja jesu za nastavak dijaloga i pregovore ali znajući da ne tražimo veća prava od postojećih već da čuvamo što imamo, ne žele farsu od pregovora, ucjene i ponižavanje od Unije poslodavaca"
86 pregleda 0 komentar(a)
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Rudnik uglja Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.04.2016. 19:17h

Predlog izmjene granskog kolektivnog ugovora za energetiku uskraćuje prava zaposlenih u ovoj oblasti, ocijenili su predstavnici dviju sindikalnih organizacija pljevaljskog Rudnika uglja i upozorili na mogućnost štrajka ako se ne ispoštuju stavovi sindikata.

U zajedničkim zaključcima oba sindikata navodi se da ih posebno zabrinjava, što se osim plata, uskraćuju i sve druge finansijske obaveze prema zaposlenima.

„Zbunjuje činjenica da je prestanak važenja Granskog kolektivnog ugovora tražilo rukovodstvo Elektroprivrede, najuspješnije kompanije u državi. Dok svi zaposleni u javnom sektoru povećavaju prava zaposlenih i plate i dok se hvalimo rastom bruto domaćeg proizvoda najvećeg u Evropi, Unija poslodavaca Crne Gore traži od Sindikata energetike da zaposlenima uskrati prava za liječenje, stambeno rješavanje, za otpremnine u slučaju tehnološkog viška, za zastoje u radu bez svoje krivice, pripravnost, uvećanje zarada, u drugoj smjeni i sl. Što je pupo, puno je i neskromno, ako se zna da je energetika srce privrede svake države“, navodi se u zaključcima sindikata kojeg su potpisali predsjednici Miloš Obrenić i Jagoš Gomilanović.

Oni kao karakterističan primjer apsurda i cinzma u predlogu Unije poslodavaca da u slučaju tehnološkog viška zaposlenih u energetici otpremnina iznosi kao stečajcima, bez obzira na pozitivno poslovanje i dobit, dok su članovi Odbora direktora za sebe podobro sačinili nagrade (socijalni program) u slučaju prestanka mandata, bez obzira na godine staža.

“Naravno vrhunac cinizma je izdvajanje sredstava za sahrane zaposlenih ali ne i za liječenje. Reprezentativne sindikalne organizacije Rudnika uglja jesu za nastavak dijaloga i pregovore ali znajući da ne tražimo veća prava od postojećih već da čuvamo što imamo, ne žele farsu od pregovora, ucjene i ponižavanje od Unije poslodavaca“, rekli su predstavnici sindikata.

Oni apeluju na Uniju poslodavaca da se urazume i ispoštuje dogovoreno i cijene stavove sindikata energetike.

"U protivnom ukoliko članstvo ostane principijelno nije nemoguće organizovanje štrajka u energetici u najsušnijem periodu“, navodi se u zaključcima Sindikalnih organizacija Rudnika uglja.

Bonus video: