He Piva obilježila 40 godina rada: Isporučila više od 30 milijardi kilovat-sati električne energije

„Rekordnih milijardu i 285 miliona KWh proizveli smo 2009, a 2010. godinu pamtićemo i po rekordnoj mjesečnoj proizvodnji od 230 miliona KWh električne energije, u decembru", kazao je direktor HE „Piva“, Milan Radović
6282 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2016. 12:43h

HE “Piva”, koja je prve kilovat-sate električne energije isporučila 28. marta 1976.godine, obilježila je 40 godina rada.

Od početka rada do danas, raspolažući sa tri identična agregata ukupne snage 342 MW, „Piva“ je proizvela i sistemu isporučila više od 30 milijardi kilovat-sati električne energije.

„Rekordnih milijardu i 285 miliona KWh proizveli smo 2009, a 2010. godinu pamtićemo i po rekordnoj mjesečnoj proizvodnji od 230 miliona KWh električne energije, u decembru. I u budućnosti namjereni smo da obezbijedimo siguran i pouzdan rad elektrane. U toku su radovi na revitalizaciji i modernizaciji ovog objekta“, kazao je direktor HE „Piva“, Milan Radović.

On je podsjetio da je do 1.januara 2014.godina „Piva“ radila za potrebe elektro-energetskog sistema Srbije, saglasno Ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, a od toga datuma su dio proizvodnjih kapaciteta EPCG.

Prema riječima Radovića zahvaljujući kvalitetu opreme, ali i stručnosti i zalaganju zaposlenih, u proteklih 40 godina ostvareni su izuzetni proizvodni rezultati uz konstantno visok nivo pogonske spremnosti elektrane, a njen značaj kako za Elektroprivredu, tako i za opštinu Plužine i za Crnu Goru, je veliki.

„Nije teško zaključiti da je HE ’Piva’ od svog nastanka, najznačajniji privredni subjekat u opštini Plužine. Nemjerljiv doprinos dala je prvenstveno u zapošljavanju žitelja te opštine, ali i kroz pomoć i podršku projektima kulture i obrazovanja“, istakao je Radović.

Izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline Proizvodnja i rukovodilac Sektora za razvoj, Fulvio Ivo Guidi, kazao je da je HE „Piva“, jedna od tri glavne karike u lancu koji obezbjedjuje stabilno snabdijevanje crnogorskog tržišta električne energije, kao i da je 40-i rođendan sam po sebi prekretnica.

„Mnogo je investirano tokom godina da bi se održao dostignuti stepen pouzdanosti rada elektrane. Značajni projekti su završeni, ali imajući u vidu da je u ovom biznisu veoma bitan kontinuitet, investiraće se i u periodu koji je pred nama. Vizija ove elektrane je produžetak njenog rada, veća pouzdanost i veća snaga, ali i strateška namjera da se vrši stalna rekonstrukcija i modernizacija opreme i objekta’’, istakao je Guidi.

Stefano Pastori, izvršni direktor EPCG, kazao je da HE “Piva” zajedno sa “Perućicom” i malim hidroelektranama proizvodi 70 odsto električne energije, dok se preostalih 30 odsto proizvodi u TE Pljevlja. Kazao je da kompanija daje snažan doprinos usvajanju planskih dokumenata, kao i izgradnji pravnog okvira i njihovog prilagodjavanja evropskim standardima i direktivama, što je posebno značajno za otvaranje pregovora u okviru poglavlja 15 u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

“Ove godine u Crnoj Gori slavite veoma značajan datum, a to je deset godina nezavisnosti. Tokom protekle decenije, sa energetske tačke gledišta, konstantno se ulagalo u energetski i distributivni system”, kazao je Pastori i nabrojao najvažnije investicije..

Kazao je da vjeruje da će, do kraja godine, u system biti instalirno 265.000 novih multifunkcionalnih brojila, kao i da će funkcionalna cjelina Distribucija od 1.maja poslovati kao samostalno pravno lice sa licencom operatora distributivnog sistema.

“I u budućnosti Elektroprivreda će biti posvećena realizaciji kapitalnih investicija čijom implementacijom će Crna Gora postati energetski nezavisna zemlja”, poručio je Pastori.

Pored brojnih zvanica svečanosti su prisustvovali minister Vladimir Kavarić, predsjednik Opštine i SO Plužine, Mijuško Bajagić i Milutin Cicmil, predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević, ali i prvi direktor HE “Piva” Mirko Bajagić.

U znak sjećanja i poštovanja na poginule radnike prilikom izgradnje HE “Piva” Radović je sa saradnicima položio vijenac na spomen obilježje na kruni brane.

Izgradnja HE „Piva”, koja se u početku zvala “Mratinje”, sa akumulacionim jezerom, dužine 42 kilometra i korisne zapremine blizu 800.000 kubika vode, trajala je deset godina, a prilikom njene gradnje živote je izgubilo 30 radnika.

HE “Piva”, sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem izgrađenim ispod površine zemlje, predstavlja i svjetski arhitektonski kuriozitet. Konstruktivna visina betonske brane je 220 metara, dok je dužina luka na kruni 268,6 metara, a dužina luka u nivou korita 40 metara.

Galerija

Bonus video: