Poslodavci o velikim izdacima: Privredu kažnjavaju, sebe ne kontrolišu

U UPCG se pitaju ko je u javnom sektoru zakazao, i dozvolio situaciju koja traje dugi niz godina
0 komentar(a)
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2016. 17:31h

Unija poslodavaca (UPCG) ocijenila je da treba pozvati na odgovornost one koji su napravili velike izdatke u državnom budžetu po osnovu izgubljenih sudskih sporova.

Poslodavci su istakli da praksa pokazuje da oni trpe skoro svakodnevna beskompromisna kažnjavanja od strane nadležnih inspekcijskih organa, dok za iste takve propuste u javnom sektoru važe drugačiji aršini kad je u pitanju kažnjavanje i pozivanje na odgovornost.

Državna revizorska institucije je nedavno objavila da se izdacima za sudske sporove upravlja na ekonomičan način i da je po tom osnovu od 2012. do 2015. godine isplaćeno 71 milion eura.

“Iako je DRI od 2009. godine upozoravala na konstanatan rast iznosa po osnovu sudskih presuda protiv države koje se naplaćuju prinudnim putem nedavno objavljeni podaci ukazuju na stanje koje je više nego alarmantno i koje ukazuje na nebrigu. Država je navjeći poslodavac i zato mora postojati senzibilniji odnos i pažnja u postupcima a analize funkcionisanja sistema radnih odnosa” kazali su u UPCG

U UPCG se pitaju ko je u javnom sektoru zakazao, i dozvolio situaciju koja traje dugi niz godina, a rezultira ogromnim minusom u budžetu, kao i ko je dozvolio da izostane pozivanje na odgovornost za navedeno nečinjenje.

“UPCG ne može a da ne primijeti da su ovakva ponašanja postala praksa na koju niko u državi ne reaguje.Ćuti administracija, žmuri Upravna inspekcija, a izgleda i neko iz lanca onih koji bi trebalo da sprovode istražne i dokazne radnje, odnosno policije, tužilastva i sudstva”istakli su u UPCG.

Poslodavci su naglasili da dok se čeka odgovornost onih koji ne postupaju u skladu sa zakonom, država je ažurna u postupcima koji rezultiraju prebacivanjem tereta na leđa građana i privrede za peglanje minusnog salda uzrokovanog nebrigom javne administracije.

Dodali su da izgubljeni sprovodi koštaju građani i privredni sektor, te da se neće začuditi da se „račun“ za te izdatke (što je slučaj i sa svim ostalim izdacima) ponovo ispostavi privrednicima.

“Pitanje je samo do kada će i da li će ovako oslabljena privreda sve to moći da izdrži”, kazali su u UPCG.

Bonus video: