Sindikalci Port of Adria: Sistematizacija mimo zakona

Orlandić je kazao da se u opisu radnih mjesta ne uvažavaju školska sprema i radna mjesta na koja su zaposleni raspoređeni
0 komentar(a)
Dobroslav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Dobroslav Orlandić, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 14.04.2016. 17:18h

Predsjednik Sindikalne organizacije AD "Port of Adria" Dobroslav Orlandić prozvao je većinskog vlasnika ovog lučkog operatera, turski Global Ports Holding, da nije ispunio ni 30 posto kolektivnog ugovora. Povodom aktuelne sistematizacije koja se sprovodi u preduzeću, sindikalci su najavili “svaki vid sindikalne borbe” ukoliko se ona ne upodobi zakonskoj regulative i kolektivnom ugovoru.

"Ovih dana u AD Port of Adria poslodavac sprovodi novi Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta koji ne samo da nije uvažio odredbe Kolektivnog ugovora, već ne poštuje ni zakone države Crne Gore. Još uvijek nije završeno potpisivanje aneksa ugovora o radu, a njihova implementacija teče retroaktivno od prvog aprila 2016. U aneksima ugovora o radu, u članu koji reguliše pravo na zaradu i druga primanja zaposlenog, suprotno od osnovnog ugovora o radu, uopšte nije navedena primjena Kolektivnog ugovora", naveo je Orlandić.

On je dodao da se u opisu radnih mjesta ne uvažavaju školska sprema i radna mjesta na koja su zaposleni raspoređeni, već je za sva radna mjesta, od najjednostavnijih do najsloženijih poslova, predviđen potpuno isti nivo kvalifikacija od II do VII1 stepena, “ što poslodavcu omogućava da visokoškolce raspoređuje na mnogo niži nivo ili obratno, što već i čini”.

"Zaposlene poslodavac raspoređuje na radna mjesta za koja nemaju znanje i obučenost u skladu sa posebnim, zakonom propisanim uslovima. Za radna mjesta sa istim nivoom kvalifikacija i školskom spremom predvidio je različite zarade. Primjena ovakvog akta omogućila bi poslodavcu da, u nastojanju da na svaki način smanji broj zaposlenih, kreira atmosferu straha i neizvjesnosti, ugrozi njihovo dostojanstvo, lični i profesionalni integritet, pogorša uslove rada i zaposlene navede da na sopstvenu inicijativu otkažu ugovore o radu", naglasio je Orlandić.

Ovakvo ponašanje,dodao je, izazvalo je veliko nezadovoljstvo zaposlenih, “pa smo se argumentovanim prigovorima obratili Inspekciji rada” .

"Ukoliko ne dođe do usaglašavanja ovog akta sa zakonskom regulativom, kao i potpune primjene Kolektivnog ugovora, bićemo prinuđeni da se obratimo Savjetu za privatizaciju, resornom ministarstvu i Lučkoj upravi koji su potpisnici Ugovora, kao i drugim zakonodavnim i sudskim organima Crne Gore. Nećemo se ustručavati da upotrijebimo sve vidove sindikalne borbe. Nadamo se da, ipak, do toga neće doći jer očekujemo da poslodavac uoči i otkloni sve nepravilnosti ovog čina. Vjerujemo da relevantne državne institucije neće dozvoliti da se krše ugovori usvojeni od strane Skupštine Crne Gore, čime bi zaposleni bili lišeni osnovnih prava iz rada i po osnovu rada, a samim tim bila ugrožena njihova i egzistencija njihovih porodica", zaključio je Orlandić.

SIndikalci podsjećaju da je na predlog Vlade, a odlukom Skupštine Crne Gore, AD KTGT-današnji “Port of Adria” privatizovana početkom 2014, ted a najveći broj zaposlenih nije bio zabrinut “jer je imao kvalitetan Kolektivni ugovor kod poslodavca u kojem je vidio zaštitu i sigurnost” . Taj ugovor je bio sastavni dio tenderske dokumentacije i prihvaćen Koncesionim i Ugovorom o prodaji akcija “i jedan je od elemenata zbog čijeg nepoštovanja pomenuti ugovori mogu biti raskinuti”.

"Danas, 27 mjeseci nakon privatizacije, poslodavac nije uspio da ispuni ni punih 30 % njegovih odredbi. Zaposleni su u prve dvije godine imali razumijevanja i poslodavcu dali šansu da stvori uslove poslovanjua koji garantuju njegovu potpunu implementaciju. Kako je važenje Kolektivnog ugovora ograničeno na tri godine, Sindikat je očekivao da će početkom 2016. ili u predstojećim mjesecima sa poslodavcem postići obostrano prihvatljiv dogovor", ukazali su iz sindikata.

Bonus video: